Vakantieboeken

maandag 28 juli 2014 20:40 uur

Ik had een vakantiehuisje zonder WiFi geboekt. Eerst bevond ik mij in een vlaag van verstandsverbijstering (waarin ik dus die boeking deed), daarna in een staat van paniek (want geen WiFi), daarna ging ik nog door heel veel andere emoties en uiteindelijk waren we onderweg naar Zweden en dacht ik oprecht dat het allemaal wel mee zou vallen. Desnoods zou ik mijn computer af en toe via mijn mobiel online laten zijn, ofzo, ik had er gewoon niet zo goed over nagedacht.

Eenmaal in het kleine plaatsje Blomma aangekomen was er inderdaad geen WiFi. Er was ook geen 3G, of GPRS, of wat voor verbinding dan ook. Er was helemaal niets. Mijn telefoon zei no service. Heel soms had ik geluk en kreeg ik af en toe één bolletje E. Op het uiterste hoekje van het terras. Mits mijn telefoon niet aan de lader zat en ik hem niet ondersteboven hield. Net voldoende om een sms van leven te sturen.

Ik ga me niet eens meer verdedigen voor wat dat met me deed: ik vond het heel erg kut. Het enige voordeel dat het me gebracht heeft, is dat ik in twee weken tijd elf boeken heb gelezen. Nadat ik een uur vertwijfeld in die witte stoel mijn telefoon honderd keer op vliegtuigmodus heb gezet (en er weer af) besloot ik mijn telefoon weg te leggen en een willekeurig boek uit de kast naast me trekken.

Het leuke van een huisje dat al gevuld is met boeken, is dat het meestal titels zijn die je zelf nooit zou kiezen. Ik ‘koos’ Opstandige Vrouwen van Ethel Portnoy. Ik had nog nooit van Ethel Portnoy gehoord.

vakantieboeken-002

foto auteur: © Hans van Dijk / Anefo

In Opstandige Vrouwen belicht ze acht vrouwen, van wie ze vindt dat ze (vermoedelijk vanwege opstandig gedrag) niet voldoende aandacht in de geschiedenisboeken hebben gekregen. Er bleven me een paar dingen bij van dit boek:

1. Schrijvende vrouwen hebben vaak een andere schrijvende vrouw als voorbeeld.
2. Ik moet ‘The Bell Jar’ van Sylvia Plath lezen.
3. De illustratie op het omslag ziet eruit of het door iemand is gemaakt die niet van feminisme houdt.
4. Ik houd blijkbaar wel van feminisme.

vakantieboeken-005

door Ethel Portnoy

Nadat ik het uit had wilde ik heel graag meer weten over de auteur. Zonder internet viel me pas op hoeveel ik opzoek, ik zou zelfs nog willen opzoeken hoeveel een gemiddeld mens opzoekt op internet, of waar het woord ‘zoeken’ etymologisch vandaan komt, of etc. Nu kon ik niet eens kijken of Ethel Portnoy überhaupt nog leeft. (Nee, ze overleed in 2004. Ze was toen 77 jaar.)

vakantieboeken-003

uit: Opstandige Vrouwen – Ethel Portnoy

Er bleken meer boeken van Portnoy in de kast te staan en hierna las ik met veel plezier Genietingen en Vliegende Vellen. Het eerstvolgende moment dat ik in de bibliotheek van Årjäng me aan het internet laafde, kocht ik op mijn Kobo één van de twee romans die ze schreef (Altijd Zomer) en The Bell Jar van Sylvia Plath, in een vertaling, want het was per slot van rekening vakantie.

vakantieboeken-004

uit een gedicht van Sylvia Plath

Over die twee boeken kan ik kort zijn. Altijd Zomer heeft qua kwaliteit helemaal niets te maken met de non-fictie die ik van Portnoy las. Het was een nikserig verhaal met nikserige mensen en ik las het alleen uit omdat het zo fijn in de Dordogne gesitueerd is. Maar nou ja.

The Bell Jar moet iedereen gewoon lezen. Het is geweldig. Ik ga het alsnog herlezen in het Engels want dat doe je als je verliefd bent op een boek en je je alsnog een beetje schaamt dat je de vertaling hebt gepakt.

vakantieboeken-006

Hierna vroeg ik Ruben een boek voor me uit de kast te pakken (ik ben niet zo goed in kiezen) en hij gaf me Bevroren Vuurwerk van Belcampo.

vakantieboeken-007

Ik herinnerde me de naam Belcampo van leeslijsten op de middelbare school. Punt. Het leek me drie keer niks, zo diep zit het verzet tegen gedwongen lezen dus nog. Ik las het toch. Ik weet natuurlijk niet wat jullie over Belcampo weten maar het is vast meer dan ik wist, ik wist niets. En ik kon niets opzoeken.

De verhalen van Belcampo zijn geweldig. Als je van de verhalen van Roald Dahl houdt, of van die van Edgar Allan Poe, of van rare wendingen an sich, lees dan Belcampo. Daar krijg je geen spijt van. Ik vond de verhalen ‘De dingen de baas’, ‘Het verhaal van Oosterhuis’ en ‘Bekentenis’ nog leuker dan de rest, maar de rest was dus ook episch. Of hoe zeg je dat.

vakantieboeken-008

Hoera! Er was ook nog een tweede bundel.

Verder las ik nog Het boek Estee van Alex Boogers, The Hunger Games – Mockingjay van Suzanne Collins en De jacobsladder van Maarten ’t Hart. Die laatste heb ik halverwege weggelegd wegens religie en natuur. Op zich niets mis mee, in literatuur, maar nou ja, te veel van die dingen is ook weer zo wat.

vakantieboeken-009

Heel misschien las ik ook nog wel wat romantisch-erotische lectuur, maar dat was op mijn eReader dus dat heeft niemand gemerkt.

Wat zal ik nu gaan lezen?8 reacties

 1. Elsbeth

  Om even terug te komen op je laatste vraag (of nou ja, ik was nog niet eens begonnen, dus ik kan ook nergens op terugkomen): Nightfilm van Marisha Pessl. Niet op de e-reader. Er zitten dingetjes in. Websites, krantenknipsels, foto’s, archieven etc. Dus dat moet in een boek van papier. De Engelse is maar 10 euro. Of nee, 8,49 op bol zie ik nu. Het is een film noir-achtig detective iets, maar ook weer niet, ik kan het niet uitleggen.

 2. Dagmar

  Nachtfilm op een kobo glo gaat wel. Ik heb dezelfde als jij en die daarop gelezen. (Ik heb óók de papieren versie en die is idd heel mooi maar zo zwaar).

  Ik kan je verder Dieven van vuur van Ivo Victoria aanraden.

 3. ijsbrand

  Vreemd aan Ethel Portnoy — ook bij mij zeer geliefd — blijft dat ze in haar moedertaal schreef, en dat anderen dat Engels vervolgens naar het Nederlands vertaalden; wat dan in de boeken kwam.

  Alleen in het brievenboek _Machines en emoties_, met de correspondentie tussen Willem Frederik Hermans en Rudy Kousbroek is Ethel Portnoy rechtstreeks in haar eigen woorden te lezen — en dat is een cadeau.

  • 10e

   O, wat goed! Ik heb nog met dat boek in mijn handen gestaan zelfs, volgende keer neem ik hem mee.

 4. Rachel

  Wat een geweldig artikel! Ik wil ook zonder wifi en in een huisje met boeken!

 5. Heleen

  Wat heerlijk zo’n huisje vol boeken en de tijd om ze te lezen!
  Ik ben op het moment halverwege ‘Meester Mitraillette’ van Jan Vantoortelboom en zou het op dit moment zeker een aanrader noemen.

 6. Lena

  Ik zou De Vlammenwerpers (Flame Throwers) van Rachel Kushner gaan lezen of Coyote (Gods without men) van Hari Kunzru. Mijn favo boeken van het afgelopen jaar en de vakantie tot nu toe.

plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *