Tweedehands eboeken

maandag 3 september 2012 14:27 uur

Sinds een paar maanden ben ik de trotse bezitter van een Kobo Touch. Hoewel het apparaat me al veel leesplezier heeft gegund, zit me toch al een tijdje iets dwars. Het is onmogelijk om een boek, eenmaal gelezen, zijn natuurlijke weg te laten vervolgen. Zo zou ik graag boeken die ik mooi vond aan anderen willen geven en boeken die ik stom vond weg willen gooien of verkopen op Koninginnedag. (Nee hoor, ik zou nooit iets verkopen op Koninginnedag want daar ben ik veel te laks voor. Maar het gaat om het principe.)

Dankzij een tweet van de altijd boekenwormige Timo Boezeman kwam ik bij dit artikel terecht: Why a Used Ebook Ecosystem Makes Sense. Naast de dingen die ik zojuist al even aanstipte, kleven er nog andere voordelen aan het door consumenten laten doorverkopen van ebooks. Het is blijkbaar al mogelijk om te controleren of een een ebook legaal verkregen is en zo ja, na de doorverkoop een deel van de winst alsnog naar de auteur door te sluizen. Dat is iets wat niet eens met echte boeken kan.3 reacties

 1. RuSt

  Vraag is of mensen dit gaan doen. De enige reden die ik zie om je ebook door te verkopen is omdat ze zo verdomd duur zijn. Bijna net zo duur als een fysiek boek, die je dus wel uit kunt lenen of kunt doorverkopen.
  Iets zegt me dat het doorverkopen van ebooks teveel een offline principe is dat te letterlijk wordt doorvertaald naar online. Dat als ebooks de helft van de prijs zijn niemand dit meer wil.

  • 10e

   Ja, het is wat omslachtig inderdaad. Ik zou het liefste nog gewoon een Spotify voor boeken willen hebben. Een soort biebabo maar dan nieuwerwets. Waarom praten we eigenlijk hier? Wat eten we vanavond?

 2. Suffie

  In huize Suffie is het eerste digitale ezelsoor ondertussen een feit…

plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *