Plog, ploggen, plogst

zondag 12 januari 2014 10:35 uur

Ergens aan het einde van de vorige eeuw kreeg ik een oude personal computer. Het ding rammelde en kreunde en piepte, maar het kreeg me wel op internet. Het internet! Al het geld dat ik had, gaf ik uit aan mijn telefoonrekening. Ik had al vrij snel een lievelingssite. Een Amerikaans meisje plaatste elke dag een nieuw stukje tekst over haar leven en ik verslond haar online dagboek. Ik leerde HTML en begon een eigen dagboek. Jaren later kocht ik er een digitale fotocamera bij (met een resolutie van 10 bij 10 pixels, of minder, de foto’s leken in ieder geval meer op vlekken dan op mijn omgeving) en kon ik mijn stukjes opleuken met plaatjes. Wat een wereld.

28 februari 2003: bolide in een sopje

Als ik ergens was, dan verscheen er later die dag op internet een halfbakken foto-reportage. Dat was de deal. Afgelopen november en december maakte Mascha een dagelijks vlog. Elke ochtend bekeek ik haar video’s over haar dagelijks leven en ik bedacht me dat ik weer meer moest gaan bloggen.

27 januari 2003: Buitenhof en IKON Live

De grootste tip die ik ooit kreeg wat betreft webloggen (en het leven in het algemeen, denk ik) is dat áls je het doet, je het echt élke dag moet doen. Ruben begon op 3 juni 2002 met het maken van tekeningen over zijn leven en is daar niet meer mee opgehouden. Hij moet het van zichzelf elke dag doen. Elke dag. Omdat – zo zegt hij – je anders steeds meer dagen gaat overslaan en voor je het weet doe je het helemaal niet meer. Bovendien: als het over je leven gaat, en je moet per dag bepalen wat je wel of niet online wil publiceren, dan ga je rare keuzes maken. En daarom zit hij elke avond, weer of geen weer, ziek of niet, nog voor het slapen gaan een tekening te maken.

Als je het doet, moet je het echt élke dag doen.

‘Vanaf 1 januari ga ik weer beginnen met elke dag webloggen,’ zei ik tegen hem.
‘Waarom niet meteen vanaf nu?’ vroeg hij, terecht, en dus ben ik vanaf 2 december jl. weer fulltime weblogger. Elke dag plaats ik een fotoverslag, precies om 23.59 uur in de laatste minuut van de dag. Ik kan iedereen aanraden het ook te doen. Zit ik bijvoorbeeld een dag thuis, dan denk ik ‘Crap, ik moet naar buiten, foto’s maken.’ Zo kom je nog eens ergens en het houdt je op de straat.

plog = photo-log

Inmiddels heb ik het – om toch wat onderscheid te maken met de rest van mijn activiteiten – plog genoemd en heeft het al navolging gekregen. Steeds meer mensen gaan ploggen! Plog jij ook? Geef het alsjeblieft door, dan maak ik hieronder een handig plogverzicht.
55 reacties

 1. Heidi

  Zo leuk! Ik had het gisteren bij Lilith gezien en ben er ook aan begonnen. Ben de post nu online aan het gooien. En blij dat ik zo ook jouw blog ontdek!

 2. Esther

  Gezien bij jou en bij Maartje, en vandaag begonnen!

 3. Nicole

  Wow, je bent eigenlijk gewoon een movement begonnen 🙂

  Uh, ik dus ook.

 4. Anna-Maria @puur

  vandaag bijeenkomst op http://www.dakvanAmsterdam.nl van bloggers. Ging natuurlijk ook over jouw plog! https://www.facebook.com/photo.php?v=10152244924122784&stream_ref=10

 5. Eva

  Dat mijn oma ooit nog eens op 10e.nl zou staan!

 6. fleur

  Wat leuk! Ik zou het ook wel willen doen,maar ik twijfel nog of het in het format past. Even denken…

 7. Ellen van der Woud

  Ik heb ook een Plog maar wel heel iets anders dan de rest.

 8. Savannah

  Leuk! Ik ben ook begonnen, dankzij jou! Hehe.

 9. Janneke

  Ik doe mee. Ontzettend fijn om te doen.

 10. Anja - Confessions of a Photologger

  Haha wat leuk! Ik ‘plog’ blijkbaar ook. Al noem ik het toch nog liever gewoon photolog haha. Eigenlijk alleen wekelijks maar sinds vandaag ook dagelijks.

 11. Miranda

  Via Cynthia geattendeerd op jouw site. ik lees je plogs al een tijdje met plezier en ben nu ook begonnen, binnenkort is bloggen ouderwets !

 12. Menno

  Zeggeh, ploggen er ook mannen?

 13. Marloes

  Ja…vanaf vandaag laat ik me meeslepen

 14. Irene

  Wat een leuk nieuw ding, zie: http://www.mightymusings.nl/plog-14-januari-2014/

  In ’t vervolg zet ik ’t op m’n tumblr-blog: http://aplogblog.tumblr.com

 15. Natasja

  Ik ben ook overstag, al ben ik nog steeds niet gewend aan het woord ‘plog’. Maar mijn plog pogingen zijn te vvolgen via http://www.natasjadb.nl 🙂

 16. Wendy-Amelie

  Je hebt mij ook aangestoken.
  Na jaren niet meer bloggen nu dan toch begonnen met ploggen.
  http://www.mijnplog.blogspot.com

 17. Khadija

  Leuk! Hmmm.. Ploggen.. Challenge accepted!

 18. Ludo

  Super idee deze plog. Kleurrijk en fris. Heel leuk.

 19. Soetwoord

  Mag ik mij ook nog melden?!!

 20. Denise

  Ik heb ook een plog geplaatst. Eentje maar hoor, en nu ontplog ik weer. Dus nee, ik wil niet in het rijtje. Maar mijn blog over ploggen (daaronder) is dan wél weer leuk. Nou ja, dat vind ik. En jij staat er ook in. 😉

 21. Hiskia

  Is februari te laat voor een goed voornemen? 😉
  1e plog staat!

 22. Michelle

  Als ik 1x per week een plog van de hele week maak mag ik mezelf eigenlijk geen plogger noemen denk ik hè? Maar dat is wat ik dus ga proberen.

 23. Linda

  Wat leuk om te lezen wie er mee begon. Heb het ondertussen een dag gedaan, en het zorgt er inderdaad voor dat je een stuk actiever wordt. Iedere dag is denk ik iets teveel van het goede.

 24. Chantal

  Elk weekend ben ik aan het ploggen en vind het super leuk! =D

  miszzbloggie.blogspot.nl

 25. Femke

  Volgens mij is mijn blog meteen al aan het ontaarden in een plog. Of in ieder geval iets wat daar op lijkt.

 26. Chantal

  Gisteren begonnen en wat is het leuk! Ben benieuwd of ik creatief kan blijven met foto’s maken, maar het is mooi om aan het einde van de dag even terug te kijken wat je allemaal hebt gedaan 🙂

  Sommigen zeggen dat je iedere dag voor het slapen gaan even iets positiefs over die dag moet opschrijven of iets waarvoor je dankbaar bent, maar hoeveel leuker is het om gewoon even de fotootjes van die dag te bekijken?

  Om te voorkomen dat ik het vanwege tijdgebrek niet volhoud, plaats ik alleen fotootjes en geen tekst. Misschien wat onhandig voor followers, maar de foto’s geven wel een mooie weergave 🙂

  Bedankt voor jouw mooie overzicht van mede-ploggers!

 27. Mary-Joy

  Hoi Martine!
  Een erg late reactie op een hele oude post.
  Maar na het ontdekken van jou plogs en een kleine verslaving later lijkt het me mega leuk om ook een plog te beginnen!

  Nou was mijn vraag of je misschien tips had voor een site/platform om dit te doen. Ik loop erg tegen het blog format aan waarbij ik geen duidelijke bijschriften kan toevoegen bij mijn foto’s. (Of ik ben gewoon erg klunzig en snap er helemaal niks van. Ook best een mogelijkheid..)

  Bedankt voor al je leuke plogs en je prachtige boek.
  Groetjes!

plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *