Natriumlaurylethersulfaat

vrijdag 21 oktober 2011 12:13 uur

Op mijn queeste naar de perfecte krul kom ik meteen al een obstakel tegen. Volgens de gouden regels van Curly Girl mag je nooit, maar dan ook nooit meer shampoo gebruiken waar natriumlaurylethersulfaat — op de verpakking meestal aangeduid als sodium laureth sulfate — inzit. Dit ingrediënt wordt door shampoobewuste vrouwen liefkozend SLS genoemd, en blijkbaar ben ik nu ook een shampoobewuste vrouw, want ik heb vanmorgen álle shampooflessen in Kruidvat aan een ingrediëntenonderzoek onderworpen. Het resultaat van dit onderzoek:

alle shampoos die je kunt kopen bij Kruidvat bevatten SLS

Nu zit er, om voor mij nog onduidelijke reden, bij mij in de straat een kappersspeciaalzaak, waar ik vanmorgen dus voor het eerst naar binnen liep. Nee, shampoo zonder SLS hadden ze niet, en ook niet zonder parabenen en al die andere dingen waar je haar eigenlijk niet tegen kan. De verkoopster gaf toe dat dit eigenlijk wel vreemd was, en de vriendelijke jongen, die in de zaak stond te socialisen met de verkoopster, zei dat ik het even bij de natuurvoedingswinkel moest proberen.

In de natuurvoedingswinkel kocht ik voor € 4,99 organische shampoo van het merk Urtekram. Het ruikt nogal intens naar rozen, dus prima. Maar belangrijker: SLS-vrij. Of no-poo zoals ze het in Curly Girl omschrijven, waarbij de ‘poo’ uit ‘shampoo’ komt (hoewel ik vermoed dat de poepconnotatie van harte welkom is.) Ik ga de shampoo zo proberen, maar ben erg op zoek naar nog andere shampoomerken die SLS-vrije shampoo verkopen. Iemand tips?11 reacties

 1. Michèle

  Mijn favoriet is Dr. Organic. Verkrijgbaar bij De Tuinen, voor een euro of 6/7. Of Yes To Tomatoes (ook De Tuinen) 🙂

 2. Anja

  Je hebt me geinspireerd om ook wat bewuster met m’n haar om te gaan (hoewel mijn haar heel wat minder krult dan dat van jou). In Engeland bestaat ook een hele Curly Girl beweging. Ik heb zojuist deze “cleansing conditioner” bestelt: http://www.britishcurlies.co.uk/store/products/Daily-Fix-12oz.html
  Hij heeft erg goede recensies, ik laat je weten als het goed werkt.

  Ik kom met kerst naar Nederland trouwens. Dus als je interesse hebt kan ik best wat dingetjes voor je meenemen om uit te proberen, scheelt verzendkosten en ik was toch al van plan om langs te komen 😉

 3. Nelleke

  Jazeker! Ik gebruik al tijden geen shampoo met SLS meer. Ik heb verschillende SLS vrije shampoo’s geprobeerd maar het meest te spreken ben ik over die van Dr.Organic. Cynthia heeft daar ook ooit over geschreven: http://www.misslipgloss.nl/dr-organic-shampoos-conditioners/ Gewoon te koop bij De Tuinen.

  De Maluka Honey ruikt heerlijk! En ik gebruik volgens mij nu de vitamine E, heel fijn voor mijn beschadigde haar (jarenlang blonderen :().

  Momenteel gebruik een shampoo bar, een vaste shampoo in een soort zeepblok. Veel mensen vinden dat onhandig, maar die van mij zit in een organza zakje die in de douche hangt. In dat zakje haal ik het blog een paar keer over mijn haar en dan heb je lekker veel schuim (SLS vrije shampoo’s schuimen veel minder, waardoor je het idee hebt dat je haar ook minder goed schoon wordt, wat dus niet waar is). Ik ben ooit begonnen met die van Lush maar die zijn nog best agressief. Heb nu al een tijdje deze van In de Watten: http://www.indewatten.com/product.php?productid=17522&cat=250&page=1 Heel erg fijn en lief voor je haar. 🙂

  Succes ermee! 😛

 4. Nelleke

  Oh, en Michèle (van den Aardweg) is volgens mij ook fan van Dr.Organic shampoos als ik het goed onthouden heb.

 5. margriet

  ik ben dit dus ook gaan doen op aanraden van jou enzo, en er staat dus ook dat je geen shampoo moet gebruiken eigenlijk! dus heb ik bij de kruidvat een conditioner gekocht, van wella. zonder dat sulfaat gedoe. en het is echt geweldig!!!!!

  • Kiwi

   Wel zonder siliconen, hoop ik? (kan je herkennen aan ingrediënten die eindigen met -cone, -conol en -xane)

   Want siliconen kan je alleen verwijderen met sulfaten. En die gebruik je dan niet meer dus dan kan je na een tijdje siliconen build-up krijgen. Plat, voelt als vettig haar. Bah! ^_^

 6. Kiwi

  Ik was conditioner only. Zou ik je toch willen aanraden (goed voor krulhaar). Eens in de 2 of 3 weken ofzo gebruik ik een shampoo.
  Ik gebruik Petal Fresh Organics Volumzing Rosemary shampoo, kan je bij De Tuinen kopen. Geen sulfates, parabenen, etc. Ik gebruik ook de conditioner daarvan, geen siliconen. (want siliconen kan je er alleen uitkrijgen met sulfates, en laten we dat nu niet meer gebruiken).

  Inecto Coconut moisture infusing conditioner (kruidvat) is ook heeeerlijk. Maar die gebruik ik niet vaak om te wassen, wel op mijn lengte (onder je oren). Heeeerlijk for finger combing. Superzacht haar.

  Ook gebruik ik een Kruidvat huismerk conditioner, voor blond haar (ik ben brunette :-p), met kamille volgens mij. Ruikt heerlijk en ook geen siliconen.
  Ik hou van afwisseling ^_^

  Weet je dat je zelf gel kunt maken? ^_^
  Heel makkelijk en zonder zooi erin en schijnt ge-wel-dig voor krullen te zijn.
  Met (hele) lijnzaad: http://www.youtube.com/watch?v=aWaH8GIbLrM

  Het boek is heel leuk en interessant. Hope you like it! 🙂
  Good luck!

 7. Anneli

  Ik dacht dat Pureology geen sls had, maar in dit topic lijkt het er dan weer op dat er ander shit in zit. Maar iig een tip om deze thread te lezen http://www.essentialdayspa.com/forum/viewthread.php?tid=28094

 8. Nicky

  http://www.lavera.nl/producten/p/7927/repair-shampoo-met-rozenmelk/ Lavera heeft ook een fijne rozenlijn met een 1 minuut masker/conditioner voor als je krullen en weinig geduld hebt. Zoals ik.

 9. Deb

  The body shop Rainforest is zonder silicone/paraben/sulfates

  Europrofit conditioners zijn zonder silicone, 35 cent Kruidvat goed voor cowash

plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *