Cruise

zaterdag 1 januari 2011 18:43 uur

Mijn opa, inmiddels alleenstaand na het overlijden van mijn oma in 2009, vertelde ons dat hij zo graag eens de 9288 km lange treinreis van Moskou naar Vladivostok zou willen maken. Mijn eerste gedachte was: ‘Ik zou met hem mee moeten gaan!’ maar mijn tweede, en nogal overheersende gedachte was ‘No way dat ik dagen achtereen in een trein ga zitten.’ wat me ook meteen erg droevig stemde. Wat ben ik voor een kleindochter dat ik mijn aversie tegen reizen en mijn heimwee zo een buitenkans in de weg laat staan?

Nu is mijn lieve opa sowieso niet echt in staat tot lange reizen, vrees ik, want niet goed ter been, snel moe e.d., dus informeerden we voorzichtig wat hij nog meer zou zien zitten. Kon hij bijvoorbeeld niet veel beter een cruise overwegen, waarbij je in ieder geval tijdens het reizen ook voldoende gelegenheid hebt tot uitrusten? Bovendien heeft hij zijn hele werkende leven bij de Koninklijke Marine doorgebracht dus we weten zeker dat hij niet zeeziek zal worden.

Lang verhaal kort, bij de visioenen van een cruiseschip (er is vast WiFi!) werd mijn reisaversie al wat minder en ik riep uit ‘Ik ga wel met je mee, opa!’ Nu zijn we dus op zoek naar een niet al te lange cruisetocht, bij voorkeur naar het Noorden (Noorwegen bv) en bij voorkeur vertrekkende vanuit Nederland. Heeft iemand hier ervaring mee dan wel tips?2 reacties

 1. Jurgen

  Hoi 10e,

  het hangt er een beetje vanaf waar je op zoek naar bent. Wat je je moet afvragen is of je op een boot wilt met veel entertainment of juist wat rustiger. Klein of groot schip. Welke havens/fjorden wil je zien (Bergen en Tallin en vooral Stockholm en Sint-Petersburg hebben mijn persoonlijke voorkeur) en je moet jezelf afvragen of je met veel Amerikanen of liever met Duitsers op 1 boot wilt (persoonlijk zeg ik Duitsers, met die Amerikanen krijg je belachelijk slecht entertainment, ze liggen allemaal om 10 uur op bed en staan om 6 uur ‘s-morgens al weer op). Daarnaast moet je kijken wat de excursie mogelijkheden zijn of dat je liever dingen op eigen houtje doet! Tegenwoordig is Amsterdam een goede opstapplaats voor veel cruises naar Noorwegen en de Oostzee maar overweeg ook om te kijken naar een andere opstapplaats zoals Southampton of Kopenhagen (is trouwens ook heel leuk), sommige cruisemaatschappijen hebben vaak goedkope vluchten hier naartoe.

  Ciao

  Goerg

  ps voor wat ideetjes:
  http://www.cruise.pagina.nl
  http://www.cruisenoorwegen.nl/noorse-fjorden.html

 2. Dingetje

  Het noorden staat voor mij voor Noorwegen en dat is een super gaaf land. Wat nog op mijn verlanglijstje staat is de Hutigruten. Weet niet of dit de beste ‘website’:http://www.norsketuristservice.nl/hurtigruten/index.shtml is om hem te bekijken, maar misschien wel een bron ter inspiratie. Ik zou zeker een reis maken met opa. Zoiets vergeet je toch nooit meer! Wanneer doet zo’n kans zich nou voor?

plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *