Uiensoep

» Woensdag Kookdag // van Jamie Oliver

woensdag 26 oktober 2011 16:37 uur

Vanmorgen stonden Alwine en ik al voor dag en dauw bij de kaasboer. ‘Ik wil graag wat kaas voor in uiensoep. Of technisch gezien voor op het brood in de uiensoep.’ Ik had geluk, de gruyère was in de aanbieding. Volgens de kaasboer had ik ook geluk dat ik zo vroeg op de dag al wist wat ik zou gaan eten. Heel veel mensen weten het ’s avonds nog steeds niet. Dat ik zeker ook tot die groep mensen hoor, verzweeg ik gemakshalve maar even, daar had ik veel te veel zin in die soep en al het geluk voor.

Rara wat wordt dit?

Bij mijn nieuwe lievelingsgroentenboer (waarover later meer) haalde ik:

3 witte uien
5 rode uien
3 sjalotten
1 grote prei
verse salie

Verder heb je nog nodig:

4 bouillonblokjes
2 liter water
lekker brood
5 tenen knoflook
olijfolie
zout en peper

Je begint met het snijden van de uien en prei in ringen. Een vreselijk karwei om in je blote gelaat te doen, maar ja, geen keukenmachine. Ook geen duikbril. Het is even doorbijten maar dan heb je dus dit:

UiPrei

In een grote pan doe je een flinke hoeveelheid olijfolie en zet deze op zacht vuur. Hierin gooi je een handvol salieblaadjes en de uitgeperste knoflook. Even roeren en dan snel alle uien en prei erbij. Peper en zout er overheen. Beetje omscheppen en dan, héél belangrijk, minstens drie kwartier met het deksel schuin op de pan laten pruttelen. De uien en prei zullen dan slinken tot de helft van hun volume en lekker zacht en glazig worden. Op dit punt ruikt je huis alsof je in een pan hachée woont.

Salieuiensoep

Voeg nu twee liter water toe en de bouillonblokjes. Breng vervolgens de soep tegen het kookpunt aan. Nog een kwartier laten pruttelen en dan is hij klaar. Een dag laten staan is eerder voor- dan nadelig voor de smaak, dus geneer je niet.

Doe de soep in een kom, dek het af met stukken geroosterd brood van je keuze. Van Jamie moet je er dan Worcestershiresaus overheen sprenkelen (heel lekker inderdaad) en daarna dek je alles af met een flinke laag geraspte Gruyère. Dan nog even onder de gril om de kaas te laten smelten en dan: PAS OP! De kom is heet. Heel heet. En wat erin zit is heel erg lekker.2 reacties

  1. Menno Nicolai

    Ik neem aan dat de bouillon wordt toegevoegd na het slinken van uien en prei?

plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *