Offerlam

maandag 30 november 2009 11:37 uur

offerlam

Zoals elk jaar stond ook dit jaar onze bovenbuurman weer voor de deur met een bord vol Marokkaanse zoetigheid en een zak lamsvlees. Het is weer offerfeest!

Op deze dag worden door moslims dieren die volgens dhabiha geslacht zijn gegeten. Het vlees wordt door hen gegeten en verdeeld onder armen, buren en familieleden. Doorgaans slacht men in België of Nederland een schaap, waardoor het feest de bijnaam het schapenfeest kreeg. Ook kunnen meerdere mensen samen een dier slachten om een overschot aan vlees te voorkomen. Echter in werkelijkheid slacht men een lam (een jong schaap). Een deel van het vlees dient volgens de geloofsregels te worden afgestaan aan de armen.

Ik neem dus aan dat wij onder “buren” vallen. Hoe dan ook: vorig jaar hebben wij het lamsvlees in de vriezer gedaan en daar lag het nog steeds dus dit was een mooi moment om het weg te gooien. Dat zouden we dit jaar anders gaan doen! Sterker nog: we zetten het dezelfde avond nog op het menu en nodigden wat vrienden uit om het te consumeren.

Het was verrukkelijk.

Het recept:
Smeer het lamsvlees in met een mengsel van pittige mosterd, olijfolie, knoflook, rozemarijn, peper, zout en geraspte mandarijnschil, half uurtje laten intrekken en dan rosé bakken in een grilpan. Bijzonder lekker met risotto, zoals bleek, want dat stond al op het menu.2 reacties

  1. Janine

    zielig voor het lammetje

  2. Jaap

    Dit lijkt me ook wel heeeel erg lekker, lekker gekruid en met manderijnenschil!

    Wat fijn dat er weer wat te lezen zijn op 10e.nl!

plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *