Harissa

vrijdag 23 augustus 2013 08:57 uur

Gisteravond maakte ik gegrilde cajunkip. Voornamelijk omdat ik de oven moest uitproberen die ik voor mijn verjaardag kreeg. Die oven trouwens, is een prima ding. Er passen twee ovenschaaltjes naast elkaar in en hij heeft een lampje, dus ik ben gelukkig.

Het recept voor de cajunkip komt uit het Clean & Lean Kookboek, waar ik eerder al Italiaanse aubergine uit maakte.

kipfilets
zout en peper
harissapasta

Harissapasta? Dat klonk niet als iets wat te koop zou zijn bij mijn Deen. Ik zocht naar een recept voor alleen de harissa en kwam terecht bij Janneke Vreugdenhil van nrc.next:

1 rode paprika
1 el komijnzaadjes
7 rode chilipepers
2 tenen knoflook
zout
citroensap
50 ml olijfolie

Zeven Spaanse pepers, dat leek me wat overdreven. (Grappig hoe je toch meteen je met het recept gaat bemoeien nog voor je begonnen bent, nog voor je het überhaupt ooit hebt bereid, of iets wat er op lijkt.)

In de supermarkt kocht ik 4 pepers, dat leek me wel voldoende. Ik overwoog nog even kant en klaar gegrilde paprika te kopen, maar ook dat had Deen niet dus pakte ik een verse. Hé, wat een verrassing, komijnzaadjes hadden ze ook niet, dus dat verving ik dan maar voor flink wat djinten. Slaat vast nergens op, maar mijn harissa was uiteindelijk erg pittig en erg lekker.

Weer thuis eerst de paprika verbranden op mijn gasfornuis. Dat ging beter dan gedacht, gelukkig:

Hierna even laten stomen in een afgedekte kom:

De zwarte velletjes eraf wrijven. Samen met knoflook, zout, djinten en pepers in de keukenmachine. De pitjes van de pepers liet ik zitten, ter compensatie voor de drie ontbrekende pepers. Die compensatie is gelukt, het was loeiheet.

Hierna nog citroensap en olijfolie toevoegen en alles goed laten doormalen. Ik kreeg een spetter rode saus in mijn oog. Dit deed veel pijn, maar gelukkig had ik een koud biertje.

Zout en peper de kipfilets en bak ze aan in een grilpan. Smeer ze hierna in met de harissa en laat ze in een oven van 180 °C nog 8 minuten nagaren.1 reactie

  1. delevienl

    Leuk gebruik van Harissa. Wij zijn altijd geintereseerd in recepten met en voor harissa op onze website staat ook een blogje over het wel of niet zelf maken van harissa. Hier nog een recptje dat ik zag op 24k http://www.24kitchen.nl/shows/grenzelooskoken/recepten/harissa-tabl-en-salade-meachouia van Nadia en Merijn

plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *