Voedsel

erwtensoep

Erwtensoep, of snert, is één van de makkelijkste wintersoepen die ik ken. Het enige dat je wel nodig hebt is tijd. En flinke trek natuurlijk. Hoe maak ik mijn award winning snert, vraag je je nu waarschijnlijk af. Ikzelf vraag me vooral af waarom ik award winning zei, geheel onterecht. Hier is in ieder geval het recept:

2 liter water
voldoende bouillonblokjes
500 gram spliterwten
1 knolselderij
1 winterpeen
2 preien
selderijblad
2 schouderkarbonades
1 stuk zuurkoolspek
1 rookworst

Zet een pan water op met de bouillonblokjes erin. Voeg hier de kleingesneden knol en winterpeen aan toe. Was de spliterwten en doe deze ook bij de soep.

Leg de twee schouderkarbonades en het stuk zuurkoolspek in de pan, duw ze een beetje onder en laat het geheel drie kwartier tot een uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe in de pan om alles wat te mengen en los te houden van de bodem. Het kan ook nodig zijn om af en toe wat schuim af te scheppen.

Haal hierna het spek en de karbonades uit de soep. Verwijder de botten van de karbonades en snijd het overgebleven vlees in kleine stukjes. Snijd het spek ook klein. Doe de stukjes weer terug in de soep.

De prei mag in kleine ringetjes er ook bij nu. Nog weer even laten pruttelen. Voeg tot slot de in plakjes gesneden rookworst toe en het kleingesneden selderijblad.

Nog even goed doorwarmen en dan is hij klaar voor consumptie. Maar bij snert geldt, nog meer dan bij andere soepen, hoe langer pruttelen, hoe beter. Als de soep te dik is kun je hem altijd weer aanlengen met wat water.

Geef er wat roggebrood met VEEL roomboter en katenspek bij, dan maak je vrienden voor het leven.

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by Maribol IMDB