Wie is de Mol? 2016 afl. 3

» 'wie schrijft, die blijft'

zaterdag 16 januari 2016 23:20 uur

De makers van Wie is de Mol hebben in de aflevering van vorige week een puzzel verstopt en deze is door ijverige kijkers opgelost. Uit deze puzzel is een naam gekomen in combinatie met het woord ‘mol’. Mocht je niet willen weten wat de oplossing is van deze puzzel: lees dan niet verder!

widm01

Tijdens de opdracht met de vijf oud-Mollen in het verlaten klooster, kreeg Klaas in beeld vijf zinnen te horen. Aangezien de titel van de vorige aflevering ‘het laatste woord, letterlijk’ was, kwamen Twitteraars op het idee om de laatste letters van de laatste woorden van deze zinnen achter elkaar te zetten en toen gebeurde er dit:

widm-puzzel

Betekent dit dat Klaas de Mol is? Waarschijnlijk wel. Maar niets is toch wat het lijkt? Klopt, maar als de makers van het programma moedwillig puzzels in het programma gaan verstoppen die expres de verkeerde Mol voorspellen dan is het klaar. Het enige alternatief zou nog kunnen zijn dat in de aflevering van gisteravond óók weer een puzzel of aanwijzing zou zitten die naar een andere kandidaat zou wijzen en dat we dan op die manier één voor één de kandidaten zouden kunnen deduceren. Dat we ‘mol cf’ gewoon moeten lezen als ‘mol contra focus’, dat we dus juist niet op hem moeten letten. Laten we maar gewoon doen alsof Klaas niet de Mol is, voor het plezier.

Er werd bijvoorbeeld ook door ijverige kijkers beweerd dat het zesde witte hoofd uit de leader op Annemieke leek, maar ikzelf vond het hoofd meer weghebben van Cécile. Zou dit dan het deduceren zijn? Dat Klaas en Cécile dus niet de Mol zijn? Ik hoop het zo. (Nee hoor, het witte gezicht uit de leader is gewoon ook Dennis.)

widm-cecile

Bij de eerste opdracht moesten de kandidaten in groepjes van twee of drie op zoek gaan naar drie delen van geldbiljetten. Cécile, Remy en Marjolein sprokkelden €250 bij elkaar en Annemieke, Taeke en Rop €500. Klaas zei dat hij absoluut ondergronds wilde gaan, maar dat zegt natuurlijk niets.

Om elkaar te vinden gaven ze aanwijzingen alsof ze al jaren op de Dominicaanse Republiek wonen met zijn allen, zo van ‘bij de supermarkt rechts en dan achter dat pleintje waar we dat lekkere sorbetijs hebben gegeten’. Misschien is de Dominicaanse Republiek wel een stuk kleiner dan ik dacht, dat kan ook.

Tijdens het eten kwamen ze er eindelijk achter – op aanwijzing van Rop – dat de achterzijdes van de geldbriefjes samen een mozaïek vormen van het hoofd van de Mol. Dit maakt Rop onverdacht, want de Mol had dit natuurlijk nooit geopperd en wijselijk de mond gehouden. Zoals Klaas deed, maar dat zegt natuurlijk niets.

Art vertelde de kandidaten dat het een opdracht in het donker zou zijn en dat de Mol zich wel op zijn gemak zou gaan voelen. Wie kwamen er op dat moment in beeld? Klaas en Taeke. Dan moet Taeke wel de Mol zijn, toch? TOCH?!

Ze gingen een potje lasergamen, iets waar vooral Annemieke erg naar had uitgekeken. Rop had helemaal niet uitgekeken en rende als een spartelende vis in een fuik en trok het hele decor omver. ‘Ik ben nachtblind!’ riep hij in een poging om toch nog Mollerig te klinken. Cécile had ook niet uitgekeken en droeg per ongeluk haar hockeymoederoutfit mét witte legging. Gênant.

Ze moesten onderling het geld verdelen naar eigen inzicht, maar dit deden ze verrassend goed. Taeke nam het grootste bedrag mee maar wist het verdubbeld en wel naar de overkant te krijgen. Uiteindelijk renden ze maar liefst €1700,- bij elkaar, of zoals Remy het verwoordde: ‘de Mol moet zich schamen!’
Wat had Klaas daarop te zeggen?
‘Biertje iemand?’
Schaamteloos.

widm02

De volgende dag was het weer tijd voor de test, maar niet voordat ze een anonieme greep uit de pot mochten doen in ruil voor het schrappen van vijf vragen naar keuze. Het één-na-hoogste unieke bod zou winnen. Een wat flauwe opdracht, natuurlijk, want de enige manier om de pot te sparen was als alle kandidaten een laag bedrag zouden bieden. Een dubbeltje of zo. Gelukkig zijn de kandidaten van Wie is de Mol al sinds jaar en dag onverstandige types, en werd er uiteindelijk € 2345,- uit de pot gehaald. Niet door Remy: hij bood nul euro maar moest toch direct naar huis met rood scherm en miniharp.

Arme Klaas, die zal vanaf nu alleen en in stilte wakker worden, dat krijg je ervan.

WIDM-2016-afl-0320 reacties

 1. Ineke

  Ik denk dat de titels slaan op de afvallers. Remy schreef 0, ergo niks. Hij schreef niks, dus gaat hij eruit. Vorige week was de titel ‘het laatste woord’ Dat was van Airen “dank je wel”. Ben alleen ff spoor bijster bij ‘wijsmaken’.

  • Cindy

   Omdat je wordt wijsgemaakt dat er ook een afvaller is maar die is er niet.

   Handige tip, helaas heb je er niet veel aan omdat ook de titel pas in de aflevering bekend wordt gemaakt 🙁

 2. Merel

  In de aflevering had de projectie van het hoofd van Dennis toch blauwe ogen? (Daarom had ik bij het hoofd in de leader twijfels of hij het nou wel/niet was)

 3. marianne

  ik blijf erbij dat marjolein de mol is,ze speelt het suffertje en is net op de juiste momenten stil

 4. Rhode visser

  Klaas is de mol NIET

  art had tegen de mol gezegt ik spreek je in de finale . En meteen de dag daarna krijg Klaas een apparte opdracht

  • Kees

   Art sprak Klaas als kandidaat maar je hnet ergens wel een punt want art heeft iedereen apart gesproken behalve tim…

 5. Mlni

  Ligt het aan mij of lijken de lijntjes op de VOORkant van de biljetten zoals ze gezamenlijk te zien zijn op het plaatje in de recensie van aflevering 1 op het silhouet van het haar van Klaas (zoals ook afgebeeld op het biljet)?

 6. Monica

  Alhoewel het Rop was die opperde dat hmisschien een foto vormde

  • Monica

   2/2 Was het Klaas die als allereerste een opmerking maakte over de achterkanten van het geld. Waarom zou je dat als mol doel?

 7. Ton

  Marjolein het meest. Marjolein kennen we in alle opzichten heel anders. In de Mol is ze vrij passief, alert en als het haar te heet aan de voeten wordt heeft ze ineens iets anders te doen en verlaat ze voor even de groep. Ook hier speelt ze een hele goede actrice. Marjolein is het tegenovergestelde als dat ze in werkelijkheid is.

 8. piet

  Ik zie de reacties niet?

 9. Anne

  Ik geloof niet dat het zo simpel is hoor. Klaas is vast niet de mol. Ten eerste zijn de laatste woorden als Klaas en Cecile in beeld zijn: is, oordeel, molboek, legenda, mol, denkt, contra, focus. Inderdaad: Klaas cf mol, maar ook de woorden mol, denkt en is. Je kunt er ook van maken dat de mol denkt dat Klaas de mol is. (Maar dat is vast ook niet de ultieme hint.) Die makers weten heel goed dat de molloten de afleveringen honderd keer kijken en alle laatste woorden naast elkaar gaan leggen. De zinnen van de vorige mollen waarschuwen daar expliciet voor: “denk contra” “het spel voltrekt zich achter je rug” ” kijk uit voor tunnelvisie”, “Focus!” “Vertrouw alleen jezelf”. Van alle laatste woorden van alle zinnen kun je van alles maken. En misschien gaat het wel om de eerste woorden, want: denk contra!

 10. a

  Heerlijke recensie weer!

 11. Celine

  Wat alleen raar is is dat Airen Klaas verdacht.. zie blog 1 http://www.10e.nl/schrijven/wie-is-de-mol-2016-afl-1_203088.html en zij ging er meteen uit… Voor de rest kan t inderdaad bijna niet anders dan dat hij de mol is;)

  • Anoniem

   Airen zei dat ze Klaas verdacht en ging spreiden. Want ze had nog geen idee wie de mol zou kunnen zijn.

 12. Marloes

  Zou Tim de Mol kunnen zijn? Bij de 1e opdracht van vorige week met het geld verzamelen zei hij iets over zijn ogen, op hetzelfde moment zie je een paard met oogkleppen in beeld. Aan het eind van de aflevering zegt Tim, mijn ogen zijn geopend.

 13. Jesse

  Dat screenshot van €0,- hè:

  €0 -> EO -> voor welke omroep werkt Klaas? Juist!

 14. Yolanda Benjamins

  Wat mij erg opviel: Rob mocht na Ellie een bedrag opschrijven. Bij Ellie lagen er nog veel kaartjes, bij Rob ineens maar één.. Na Rob lagen er ineens wel weer veel kaartjes.. Raar??

plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *