Wie is de Mol? 2016 afl. 2

» 'het laatste woord, letterlijk'

zaterdag 9 januari 2016 21:33 uur

Vorige week trapte het zestiende seizoen van Wie is de Mol af met een ellenlang college van Art Rooijakkers. De Mol – verstopt in een hoodie – kreeg uitgebreid te horen hoe het spel werkt.

Het leek er op dat hij of zij toch zeker een kop groter was dan Art, die hem vertelde dat hij vooral geld moest gaan verdienen om de kandidaten extra op het verkeerde been te zetten. De Mol die geld in de pot gaat spelen: zo’n seizoen wordt dit blijkbaar.

Ook in deze tweede aflevering vlogen de tegenstrijdige adviezen ons weer om de oren in de Dominicaanse Republiek. Zo vertelden de witte hoofden van vijf ex-mollen dat het wellicht makkelijker zou zijn om niet naar de Mol op zoek te gaan maar juist naar de kandidaten, dat je met oprechtheid vertrouwen kunt winnen én dat het spel zich niet voor je ogen afspeelt, maar juist achter je rug. Vooral dat laatste is ons als kijker nu al meerdere malen toevertrouwd, dus het zal wel belangrijk zijn.

art

Maar wat wordt er toch bedoeld met dat spel achter je rug? Slaat dat op het portret van de Mol dat als een groot mozaïek op de achterzijdes van alle geldbriefjes geprint is? Of op de positie van een harpist linksvoor in een orkest (ik zal geen namen noemen) of op de positie van een verdedigende hockeyer (ik zal geen namen noemen)?

Dit was hoe dan ook de aflevering van harpist Rémy van Kesteren. Het begon vorige week al met Klaas die geen muzikant mee hoefde te nemen in de metro omdat Rémy al mee ging. Bovendien hoorden we zowel vorige als deze week in de leader bij dj Annemieke Schollaardt iemand roepen ‘Achter je!’ en zagen we vervolgens Rémy achter haar staan op de groepsfoto.

groepsfoto

Om het allemaal nog erger te maken was de titel van deze aflevering ‘het laatste woord, letterlijk’. Wat was dat laatste woord? Dat klonk helemaal op het einde in de preview voor volgende week: ‘molletje’. Wie zei het? Rémy. Wie moeten we dus verdenken? Rémy. Is niets wat het lijkt? Ja.

Ellie

En waar is Elly Lust mee bezig? Deze politie-agente hield bij de eerste opdracht met de zoutkarren urenlang de portofoon bezet met een hoorcollege over etherdiscipline. Bij de tweede opdracht wist ze zeker dat ze het beste van iedereen zou zijn in het onthouden van gezichten (maar toch werden er fouten gemaakt in haar rijen) en bij de laatste opdracht mocht ze na een sensuele face-off met Marjolein Keuning naar binnen bij het oude klooster, waar ze vervolgens tien minuten lang een professionele zoeking hield waarbij ze werkelijk alle stenen direct achter de deur onderzocht en niets vond. Even voor de duidelijkheid: dit is dezelfde vrouw die elke dinsdag bij Opsporing Verzocht op zoek gaat naar de grootste boeven van Nederland. Ze is dus óf niet zo goed in haar werk óf de Mol. Bij de politie. Ik maak vast een signalement.

ellie2

Dingen die verder opvielen:

1. Rémy kieperde een kruiwagen vol zout om

2. Rémy zei dat het zijn strategie is om het spel in het spel te spelen: niet wie is de Mol, maar wie juist niet. Betekent dat dat Rémy wel de Mol is? Het programma is zo verwarrend.

3. Rémy schoot zijn medekandidaten steeds te hulp op het moment dat wel duidelijk was dat de opdracht gigantisch mislukt was

4. het hoofd van oud-Mol Susan stond ruzie te maken met Rémy en schreeuwde dat hij ook heus niet 100% betrouwbaar was

5. Taeke Taekema is voor een sporter opvallend ongeïnteresseerd in winnen en hij haat geld

reconstructie

Heeft iemand trouwens verstaan wat het laatste woord was van het witte hoofd van Margriet?
‘Als kandidaat word je bedrogen en gemanipuleerd waar je bijstaat, verblind door je jacht op die ene M…’
Mol? Medekandidaat? Mineraalzoutkar? En Ellie maakte ook een zin niet af: ‘En dat is waar ik op wacht, met een …’ Ik heb het letterlijk niet verstaan.

Er werd deze week maar 700 euro in de pot gebracht en Airen Mylene moest naar huis. Na het gesjouw met zoutkarren, mensen en slechte adviezen van oud-Mollen kan ik maar één ding hopen: dat er volgende week toch alsjeblieft iemand anders verdacht in beeld wordt gebracht. Klaas bijvoorbeeld, of Taeke, of desnoods Art, want niets is wat het lijkt.

WIDM-2016-afl-0219 reacties

 1. Jetske

  Whaa! Hoe kun jij dit zo snel gemaakt hebben!

 2. Birte

  Ja inderdaad, zooo snel! Heb je voorkennis over de aflevering? 😉

 3. Marjolein

  Het rare aan de complete situatie is dat ik net een heel stuk heb zitten schrijven over hoe Taeke sowieso de mol is, en dat ik nu jouw stuk lees en nu denk dat Rémy sowieso de mol is….

 4. Miep

  Vanuit mijn Rémytunnel: hoor ik nu al twee afleveringen na de leaderintro (of hoe dat heet) de aflevering starten met een fijn harpmuziekje op de achtergrond? Ben benieuwd of dat volgende week weer zo is.

 5. Danny Housen

  Klaas is de mol

 6. Danny Housen

  de laatste woorden van de oud mollen toen klaas in klloster was

  molboek
  oordeel
  legenda
  contra
  focus

  eerste letters vormen mol cf
  laatste letter vormen klaas

  klaas cf mol

  betekenis cf
  cf., soms ook gespeld als cfr. of conf., is een afkorting van het Latijnse woord confer in de betekenis van de imperatief ‘vergelijk’. Het wordt veelal in woordenboeken en wetenschappelijke teksten, alsook in academische teksten, gebruikt. Men kan verwijzen naar een verschil ten opzichte van hetgeen besproken wordt, maar eveneens naar een gelijkenis.

  er staat dus bijna letterlijk
  mol is klaas

 7. Danielle

  Volgens Moltalk was het niet in Ellie’s gedeelte dat de fouten gemaakt werden, maar bij Annemieke en … Tim/Remy geloof ik!

  • Jolinde

   Annemieke stond op de middelste rij (de rij met de meeste fouten) samen met Remy en Ellie, Tim deed de bovenste met Cecile en Airen.

 8. Merel Brouns

  Het spel verandert achter je rug kan dubbel op Ellie slaan: op de eerste plaats kan het gaan over handboeien, maar daarbij vertelt Wikipedia dat Ellie ook een carrière als volleybalspeelster gehad heeft. Ze heeft bij diverse Nederlandse topclubs gespeeld. En is dit niet precies de sport waarbij je het spel achter je rug kunt veranderen door met gebaren te communiceren met je team?

 9. Brenda

  Om het allemaal nog erger te maken was de titel van deze aflevering ‘het laatste woord, letterlijk’. Wat was dat laatste woord? Dat klonk helemaal op het einde in de preview voor volgende week: ‘molletje’.

  Dit was mij ook al opgevallen. En ook het laatste woord van de aflevering is van Rémy, over het afscheid van Airen: ‘zelf’.

  • lisette

   dit had ik ook bedacht.. ik stap bijna in de Remy tunnel. Ellie en Klaas heb ik ook nog op mn lijstje..

 10. Oscar

  Wat mij opviel aan de opdracht van het klooster: we hoorde wel heel vaak dat het spel achter je rug veranderd, juist op het moment dat de kandidaten weer verder liepen. Waarom draaide geen van de kandidaat zich om? Ik vermoed sterk dat op dat moment van weglopen het witte gezicht veranderde in het gezicht van de huidige mol.
  Er moet in ieder geval meer aan de hand zijn geweest in deze opdracht. Bij soort gelijke opdrachten werden er altijd grote tips gegeven (b.v. Dennis in de kerk “Is ergo de mol?” = ben ik de mol?).
  Zo niet dan was dit eigenlijk best een flauwe opdracht.

  Het delen van de info ging trouwens ook weer lekker ouderwets gezezellig. Hoezo ik heb net 1 (of 2) jokers betaald voor info, gewoon lekker delen die dure info joh.

 11. lisette

  en Doe Maar Lekker op de pet van Taeke doen we dus niks mee? D .. M… L…. Ik mis maar twee klinkers 😉

 12. Saskia

  Ik zat al in een Remy tunnel, maar daar kom ik na het lezen van deze samenvatting niet meer uit denk ik 😛
  Ik vond het opvallend dat bij moltalk er nauwelijks verdenkingen waren op Remy, ik voelde me nogal alleen in mijn tunnel maar gelukkig zijn het er hier wel meer die voor Remy gaan

 13. pieke

  jaa, wij zaten hier te schreeuwen op de bank: DRAAI JE OM!

 14. Kees

  Klaas is de mol maar hij is niet goed voorbereid als hij de mol is verder zijn Tim en Annemieke mn bijmollen??

plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *