Wie is de Mol? 2016 afl. 1

» 'wijsmaken'

zaterdag 2 januari 2016 21:36 uur

‘wijsmaken’

Wie is de Mol is weer begonnen! De eerste aflevering begint dit jaar nog vóór de eerste aflevering, namelijk bij een sollicitatiegesprek van Art met de Mol. Ten eerste: nooit geweten dat Art zelf die gesprekken moet doen, ten tweede: nooit geweten dat Art zo’n achenebbisj kantoor heeft en ten derde: zo te zien is de Mol minstens een kop groter dan Art, want hij kijkt de hele tijd omhoog naar de persoon tegenover hem.

Dat gezegd hebbende: er was iets geks aan de hand met de groepsfoto aan het einde: daarop zijn een aantal mensen kleiner gephotoshopt dan ze in de groepsfoto aan het begin van het programma leken te zijn. Wat is Marjolein bijvoorbeeld opeens klein? En wat zijn Airen en Cécile opeens groot?

widm-groepsfoto

Wat is iedereen opeens een gek formaat?!

Art weidde nogal uit over het land waar ze naartoe zullen gaan: de Dominicaanse Republiek, maar dat bleek niet voor niets want hij zei: ‘Verdiep je in het land, het levert je enorme voordelen op.’ Dat liet ik me geen twee keer zeggen en ik leerde meteen de wikipagina van het land uit mijn hoofd, vraag maar iets. Net zoals de Mol na afloop van Art’s college zijn vragen stelde: wel buiten beeld graag.

Art benadrukte dat de Mol met name de techniek van ‘follow the money’ moest dwarsbomen, het enige aanknopingspunt dat wij als puzzelaars echt hebben. ‘Je kunt af en toe geld verdienen om ze te misleiden’, aldus Art. Ja, hallo! Hee Mol, je kunt ook ervoor zorgen dat je heel goed je best doet bij alle opdrachten en er gewoon zoveel mogelijk geld wordt opgehaald, dan heeft helemaal niemand door dat jij de Mol bent, succes joh!

geld

Don’t follow the money

Op de eerste dag worden de kandidaten meteen in het domein van de Mol onder de grond gestopt in een volle metro in Santo Domingo. Ze moeten ieder wat mensen verzamelen alsof het de twaalf dagen van kerstmis zijn: één muzikant, twee mensen van 36 jaar, drie mensen in uniform, vier Maria’s, ♪ víííjf gouuuden ringen ♪, zes vrouwen met rode nagellak, zeven Juans, acht mannen met een rugzak, negen mooie meisjes en tien mensen met een hoofddeksel. Waar ik gouden ringen zei moet het trouwens mannen met baarden zijn, maar ik ben gewoon nog in de kerststemming.

We leren ondertussen wat Spaanse woorden, zo weten we nu dat rode nagels uñas rojas zijn. Of dat waren eigenlijk de enige woorden die we leerden, maar ze zijn natuurlijk superhandig. Of het de Mol zou lukken om zijn mensen te verzamelen voor ze bij het eindpunt waren lijkt niet heel relevant, aangezien Klaas voorspeld bleek te hebben dat ze het toch niet zouden halen. O wacht, dan is het dus juist wel relevant, dan moet de Mol alles op alles zetten om al die 54 mensen bij het eindpunt te krijgen. Of Klaas zijn, dat kan ook. Of gewoon lekker geld verdienen voor de pot, want dat moest immers van Art.

Op de achterkanten van de geldbriefjes staan dit jaar onderdelen van een mozaïek van de Mol: het is dus zaak voor de kandidaten om zo veel mogelijk afzonderlijke geldbriefjes binnen te harken, alleen weten ze dat nu natuurlijk nog niet. Zodra ze het geld van de eerste opdracht krijgen gaat het meteen al lekker: Art coupeert de duizend euro in tien briefjes Cécile.

mozaiek

Hier een afbeelding van een haar van de Mol

Wat volgt is het gebruikelijke gesteggel over het penningmeesterschap en uiteindelijk mag Klaas het zijn. Ik hoop dat hij goed is in mozaïeken, dan weten we lekker snel wie de Mol is. Ellie wilde ontzettend graag de penningmeester zijn, wat verdacht is, want ik zou als Mol óók de geldbriefjes willen hebben en ze verbranden en de as wegspoelen met wat water om mijn identiteit te beschermen.

Ze vertrekken met de bus naar de zandduinen van Bani, waar ze een loeizware Topito door het zand moeten trekken. Het groene kolos moet langs een rij vakken die ze verdelen door loting. In sommige vakken ligt een geldbedrag dat ze kunnen winnen, maar alleen als de Topito precies in dat vak eindigt. Alle kandidaten van de vakken die ze onderweg passeren hoeven bij de eindtest hun scherm niet te zien en zijn sowieso door naar de tweede aflevering. Ja, of alles is andersom, als Art aan het einde een rood stokje uit een kistje trekt. (Wat de fuck?!) Wat hij natuurlijk doet, maar dat maakt allemaal niet meer uit want de drie schermen die we wel zien, zijn groen. Gelukkig maar, niemand naar huis.

trekken

Er wordt heel wat afgetrokken deze aflevering

Ze hadden bijna 1500 euro gewonnen bij dit onderdeel, ware het niet dat Marjolein weigerde mee te graven (mol!), omdat ze bang was dat ze haar uñas rojas zou scheuren. In plaats daarvan koos ze voor liegen over hoeveel vakken ze nog moesten en schreeuwde ze keihard dat ze door moesten gaan op het moment dat de Topito keurig op het geldbedrag lag. Maar ja, alles wat ze doet is verdacht, wat kun je anders verwachten van de grootste bitch uit Goede Tijden, Slechte Tijden? We zijn heus Inge Ipenburg nog niet vergeten.

WIDM-2016-afl-01

Wie verdenkt wie?42 reacties

 1. Sanne

  Whoop lekker snel deze recensie! Fijn!! Maar zeg 10e, ik mis de vraag bovenaan: wie is de mol?

 2. Birte

  Ik kijk elk jaar weer uit naar WIDM, mede omdat ik deze recensies weer kan lezen, heerlijk!

 3. Gerard D

  Fijn om gelezen te hebben over deze site.
  Ik mis in je verhaal dat de haren van de Mol tijdens het “sollicitatiegesprek” zichtbaar waren. Voor mij heb ik duidelijk het profiel van Ellie gezien. Ook dacht ik aan (bij eerste beschouwing) Cecile en Klaas.
  Ik ben benieuwd of er meer mensen dit zo ervaren hebben.

  • Michelle brouwt

   Volgens mij was dat een zwarte capuchon. Er was in die hoek nogal een warme tint licht, dus het zwart van die stof leek af en toe oranje of gelig. Voor de rest was er volgens mij weinig van de Mol te zien, voornamelijk door die capuchon.

  • suusje

   Dat had mijn man ook al. Maar dat zal wel veelste makkelijk zijn.

  • Jet

   Volgens mij zat de dikke jas van de mol nogal ruim om het figuur te verhullen. Leek mij meer een (lange) vrouw

 4. Robin

  Joepieeee de recensies zijn er nog steeds <3

 5. Peter

  volgens mij is Marjolein de mol want die juichte heel zwakjes met een geforceerde glimlach terwijl de rest uitbarste in een orgie van gejuich en geklap toen bleek dat de pot toch geld had gekregen.
  Was te zien in moltalk.
  Wat denk jij Martine?

 6. Michelle brouwt

  Zo blij dat je de recensies/recaps weer schrijft! 🙂 Komt deze eigenlijk ook in de Volkskrant?

 7. Cecile Noordergraaf

  Klaas heeft zijn 1 op 1 gesprek met Art in de eerste afleveri g gehad. Hij is dus niet de mol

  • DdP

   Niets is wat het lijkt!

  • Dennis Homberg

   Hoe weet jij zeker dat het 1 op 1 gesprek plaats heeft gevonden voor de gebeurtenissen? Wordt nergens aangegeven. Dus aan deze aanwijzing hebben we vrij weinig en wordt zeer waarschijnlijk alleen maar gebruikt om mensen te misleiden. De “sollicitatie” kan wel eens vlak voor de finale zijn opgenomen.

 8. Jet

  Kwestie afbeeldingen van achterkanten briefjes bewaren, printen en puzzelen

 9. Margret Boosten

  Taeke Taekema: de mol kijkt voor zich maar ook achterom…..2x Taeke?

 10. w.i.demol

  Heeft Marjolein nou geen schoenen aan?

 11. Lotte

  Valt het serieus niemand op dat Marjolein op blote voeten op de groepsfoto staat? om te gronden misschien? en dat ze ook nog eens met haar gezicht staat op -250€? wat de mol natuurlijk het liefste ziet? Op de foto is dit briefje heel donker gemaakt. Expres?

  Al met al vind ik haar ook nog steeds een voor de hand liggende mol. Het lijkt me wel weer tijd voor een mannelijke mol. We zullen het gaan zien 😉

  • Christian

   Remy staat ook met -€50,-

  • Celeste

   Ik dacht precies hetzelfde Lotte! Ik heb nog niemand over haar blote voeten gehoord. Al vind ik net als jou haar nu wel erg overdreven ‘niet haar best’ doen.

 12. Karin

  En wat kon die Marjolein goed touwtrekken zeg (niet dus)!
  Maar je zou van een actrice toch verwachten dat ze beter kan acteren!

 13. Thea

  Ik kan de app niet vinden op de iPad? Iemand een optie.

  • Laura

   Als je in de Appstore zoekt naar ‘wie is de mol’ krijg je geen resultaten. Maar je kan links bovenin die pagina wel het tabje ‘alleen iPad’ veranderen in ‘alleen iphone’! Dan is hij wel zichtbaar!

  • Arjan

   Het is een iPhone-app, dus even in de App Store na zoeken op ‘Wie is de Mol?’ aanklikken dat je ‘Alleen iPhone’ apps zoekt.

 14. john

  Wat dachten jullie hiervan: Klaas mocht bij de eerste opdracht aangeven of hij dacht dat de groep de opdracht zou volbrengen. Maar was zijn antwoord ergens opgeschreven voordat hij aan het eind van de opdracht aangaf dat hij dacht dat ze het niet zouden halen? Er is gen bewijs dat dit echt zijn antwoord was. Als hij de mol is scoort hij direct vertrouwen door geld te verdienen en blijkbaar ook genoeg vertrouwen om de penningmeester te worden.

  • Tanja

   Maar als klaas de opdracht niet doet en een uispraak moet doen lukt het wel of niet? Logisch toch dat het niet lukt. Ze komen altijd dan 1 persoon te kort. Degene die klaas had moeten zoeken!

 15. Saskia

  Art is 1.68 m.
  Groter dan Art zijn Klaas 1.83 , Tim 1,87, annemiek 1,92 rop 178, Taeke 1.78
  en Marjolein 1.75. Van de andere kandidaten geen lengte gevonden.

 16. Marijke S

  Marjolein en Elly zijn véél te ‘eager’ en willen heel graag zelf als Mol bestempeld worden. Niet opvallen in afl. 1 is een vereiste, dus ik ga voor Cécile (die trok trouwens voor geen meter aan de topito)

 17. Sacheverell M

  wat ik raar vind is dat cecicle op de test invult o p de vraag waar zat de mol in de bus achtr de chauffeur of achter de bjjrijdersstoel z zegt achter de bijrijdersstoel waar ze zelf zat zlef gaan mij nverdenkingen uit naar ellie en cecile ellie omdat ze zo graag de pot wil beheren terwijl de mol achter op de biljetten staat

 18. Fabricio

  In de eerste aflevering zal de mol niet opvallen. Wie viel er niet op? Remy (is ook nog door niemand verdacht).

 19. Lonneke

  Mooie samenvatting weer, ik lees ze elk jaar met veel plezier!
  Bij het gesprek van Art met de mol zei hij bij Ellie als enige: da’s wel duidelijk… omdat zij de mol is??

 20. Melanie

  Zat al te spieken op de Volkskrant site naar je recap. Ben er weer erg blij mee!

 21. Mol

  Wordt weer een legendarisch seizoen, nu speculeert iedereen al wie de mol zal zijn. 🙂

 22. pieke

  Het eerste spelletje was ‘opsporing verzocht’, mijn tunnelvisie leid dus naar Ellie 🙂

 23. Christian

  Bij het voorstukje waar alle kandidaten worden ‘geshowd’ inclusief namen, hoor je bij Annemiek schreeuwen “achter jou” “achter jou”! Op de groepsfoto die volgt staat Remy achter haar. Ze had dus niet door had ze in het voorstukje over de mol liep te schreeuwen.

 24. Marjolein

  Ik ben niet zo van de tunnelvisies dus ik zet al mijn geld in op Taeke.

 25. Peter-jan

  Klaas hoeft geen muzikant te zoeken want die is al aanwezig

 26. Josien

  Waarom staat er niet bij wie Cecil en Rop verdenken ????

 27. baukje

  Na praten is nu wel leuk ook voor de kijk cijversdenk ik. Verdenk een paar kan nog geen pijl optreken.

 28. Peter-jan

  Annemieke is de mol let maar op bij het afscheid nemen van de afvallers.

plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *