Etende kinderen

dinsdag 16 oktober 2012 15:48 uur

Na zes jaar moederschap heb ik een aantal dingen geleerd:

1. schep nooit op over het eetgedrag van je kinderen voor ze minimaal zes jaar oud zijn
2. kinderen houden niet van avondeten
3. dat is niet erg

Ik heb het ‘voeden’-gedeelte van opvoeden verkeerd gedaan, want mijn zoon lust maar drie ‘gerechten’: pizza, kaasfondue en pasta met broccoli. Als deze dingen niet op het avondmenu staan probeert hij nog te vissen naar iets anders met gesmolten kaas, het liefst uit het hoekje brood. Al het andere eet hij niet. Vooral dingen waar aardappels zich mee bemoeid hebben komen er niet in. Gekookte aardappelen, gebakken aardappelen, aardappelpuree, patat en chips. Nee, nee, nee. Mijn dochter eet bij voorkeur alleen maar chips en zo is alles prettig uitgebalanceerd bij ons thuis.

Wat er gebeurd is weet ik niet precies, maar de ouderlijke macht heeft opeens besloten dat het afgelopen is met deze beperkte voedselinname. Vanaf afgelopen maandag eten zoon en dochter wat er op tafel komt. Een beslissing die natuurlijk al veel eerder had moeten vallen.

Gisteren aten we gebakken aardappelen, worstjes en sperziebonen en maandag risotto met champignons en basilicum. Dochter vond het allemaal wel prima en prikte gezellig een vorkje mee. Zoon vond het misdadig. Risotto? Waren we gek geworden? Die gebakken aardappelen konden we helemaal vergeten, hij at nog liever zijn vork op. Onder dwang en een flinke berg appelmoes lukte het uiteindelijk een gedeelte bij hem naar binnen te schuiven, maar heel gezellig was het allemaal niet.

Ik hink de hele tijd tussen twee gedachten: ‘mijn kinderen moeten alles eten’ en ‘mijn kinderen worden evengoed wel groot’. Opvoeden is leren eten. Nu nog even uitzoeken hoe ik die zes jaar achterstand ga inhalen. Vanavond eten we pasta, gelukkig. Met doperwten, dat wel.5 reacties

 1. tim k.

  pasta met doperwten! jammie!

 2. Petra

  Wat een prachtige foto’s! Hier ook een slechte eter in huis hoor. Peuter eet het liefst alleen pizza(korsten), droge penne-paste, droge rijst en tosti met ham en kaas. Groenten? Blegh. Aardappels? Eh… en ik twijfel werkelijk of ik geen vegetariĆ«r op de wereld heb gezet, want ook vlees komt zijn mond niet meer in. Ach, ik schijn vroeger hetzelfde te zijn geweest en mijn eetlust en smaak is het ook goed gekomen. Niet te veel zorgen maken, het komt vanzelf.

 3. Ellis

  Succes, ik ben al 10 jaar bezig om er hier, bij een op zich wel leuk ventje, groente in te krijgen. We zitten op het ogenblik bij 3 sperciebonen !

 4. Sara

  De omdraaitruc al geprobeerd. ‘Hier, je groenten. O nee, wacht!’ – en dan bordje al willen terugpakken – ‘Dit kun je beter niet eten, hier krijg je enorme spierballen van / word je zo sterk van dat je mama straks kunt optillen / word je nog slimmer van dan je al bent!’ Werkte hier als een tierelier, zelfs nog toen ze de truc al lang door hadden!

  Verder zou ik een moord doen om je filtergeheimpje bij foto’s als de onderste te kennen! *kwijlt* šŸ™‚

plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *