Bonuskorting

» Deze column verscheen eerder in PAPER

zaterdag 16 januari 2016 14:26 uur

Als je – zoals ik – regelmatig bij Albert Heijn komt dan heb je waarschijnlijk een bonuskaart. En ja, ik weet dat ik daarmee een inkijkje geef in mijn boodschappengedrag en dus feitelijk mijn boodschappenziel aan de boodschappenduivel verkoop maar ik heb die bonuskaart enkel en alleen om van het gezeur af te zijn.

Zonder bonuskaart moet je namelijk elke keer bij het afrekenen verantwoorden waarom je al die heerlijke korting laat liggen. ‘Weet u het zeker? Het is twee voor de prijs van één. Dat is toch zonde?’ Zo word je elke keer geforceerd te liegen, met de zin ‘ik ben hem vergeten.’
Nu heb ik dus wel zo’n kaart maar dat heeft ook weer een nadeel, want nu voel ik me enigszins pauperig dat ik blijkbaar zo iemand ben die zo graag korting wil dat ze daarvoor die duivelse kaart heeft aangeschaft.

Dit weekend rekende ik wat dingen af bij HEMA. Het was er drukker dan normaal. Tot mijn schrik zag ik allemaal mensen met papieren tassen lopen met daarop groot ’15% KORTING voor alles wat in deze zak past’. Ik keek in mijn mandje. Het paste makkelijk in zo’n zak. Nou ja, dacht ik, ik wist niet van die actie, dus pech.

In de lange rij voor de kassa had iedereen om me heen zo’n zak. Krenten, dacht ik. Een vrouw keek op haar beurt minachtend naar mijn mandje zonder zak. Om het nog erger te maken lag er vlak voor de kassa een gigantische stapel papieren zakken, zo voor het oprapen. ‘Vijftien procent!’ schreeuwde de opdruk. Moest ik nou echt – vlak voor ik aan de beurt was – zo’n zak pakken, de dingen uit mijn mandje in de zak stoppen om ze er meteen weer uit te laten halen door de caissière? Een boosheid borrelde in me op. Na een snelle rekensom wist ik dat het me zo’n drie euro korting zou gaan opleveren. Drie euro. Dat was me die vernedering zeker niet waard. Maar ja, dan bestond weer het risico dat de caissière – zodra ik aan de beurt was – tegen me zou zeggen dat ik beter zo’n zak kon pakken en dat ik dan alsnog al die handelingen stond te doen. En iedereen om me heen me uit zou lachen. En toen was ik al aan de beurt.

Ik kreeg 15% korting. Gewoon zomaar. Ook op de rollen pakpapier die nooit in zo’n zak hadden gepast. Ik was kapot.plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *