Slot tegen ventiel

maandag 14 april 2014 09:00 uur

2sterren

wat: de kans dat je kettingslot tegen je ventiel komt
hoe groot is die kans: groot

Als je je fiets parkeert en op slot wil zetten, gebeurt het onwaarschijnlijk vaak dat je je ringslot niet dicht krijgt omdat het op een spaak stuit. Eerst dacht ik dat ik het me inbeeldde omdat het brein nu eenmaal de neiging heeft negatieve ervaringen hardnekkiger op te slaan, tot ik op de site wereldfietser.nl op een heel forumtopic stuitte gewijd aan precies dit onderwerp.

Wat blijkt: de kans is best wel groot dat je ringslot op een spaak stuit, namelijk ongeveer vier op tien. Dit komt omdat het slot zelf best wel dik is en de kans dat een deel van die dikte een spaak raakt veel groter is dan je dacht. Althans, dan ik dacht. Hoe dan ook, sinds ik dit weet moet ik gemiddeld vier van de tien keer een beetje grinniken na de harde tik van mijn ringslot tegen weer een spaak. Haha, leven, grinnik ik dan, met je kansberekening.

Helaas heb ik nu een nieuwe materie gevonden om me over op te winden: zodra ik mijn kettingslot door mijn voorwiel probeer te leggen vanaf mijn frame (zo hoort dat in Amsterdam: altijd je wiel aan je frame aan iets op de grond vastleggen met een loodzware ketting) stuit ik bovenmatig vaak op mijn ventiel. Ongeveer net zo vaak als in dat hele ringslotdebacle. Hoe kan zoiets?

Er zit echt maar één ventiel in mijn voorband en toch zit hij gevoelsmatig elke keer in de weg. Ik probeer een plausibele verklaring te vinden voor dit verschijnsel, maar ik kom er niet uit. Heeft het misschien iets te maken met dat mijn wiel precies op die manier aan mijn ketting is gerelateerd en dat ik altijd in dezelfde trapperstand afstap? En hoe zit het dan met mijn drie versnellingen?

Vooralsnog ga ik ervan uit dat dit wél onder het opslaan van negatieve ervaringen valt, maar voor de zekerheid ben ik onlangs begonnen met elke dag een foto maken van de slot-kettingsituatie. De stand is momenteel drie keer raak van de vijf keer op slot zetten. Hier is het laatste nog niet over gezegd. Tot die tijd: twee sterren en één ventiel.plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *