Rudolph van Veen

» © header: Stella Gommans

woensdag 16 november 2011 13:40 uur

45sterren

wie: Rudolph van Veen
wie is dat: een tv-kok
waar kennen we hem van: Carlo en Irene
waar zie je hem tegenwoordig: de héle tijd op 24kitchen!


Het edele ambacht van tv-kok is er een dat je niet moet onderschatten. Ten eerste moet je, wil je een beetje geloofwaardig overkomen als tv-kok, ontzettend goed kunnen koken. Ten tweede, en dit is veel belangrijker, je moet het koken goed kunnen presenteren. Nu kijk ik liever naar de ene kok, dan naar de andere. Zo kan ik bijvoorbeeld met geen mogelijkheid het gerommel in de keuken van Ramon Beuk aanzien. Als Ramon Beuk ingrediënten aan een gerecht toevoegt, bijvoorbeeld, duikt hij met zijn gezicht bijkans ín het gerecht, zijn ellebogen omhoog vouwend als een gekke bidsprinkhaan. Niet om aan te zien. Ook spreekt hij continu in verkleinwoorden, en daar houd ik niet van. Koken is een serieus zaakje!

Sinds 1 oktober van dit jaar heb ik er opeens een nieuwe zender bij: 24kitchen. Deze zender doet ongeveer wat de naam belooft: 24 uur per dag kookprogramma’s uitzenden, en dus niet 24 uur per dag keukens aan de man brengen. Het is de perfecte televisie: je steekt er wat van op, je krijgt zin in koken en je kunt er eenvoudig bij in slaap vallen. Nu houd ik erg van koken, dus kijk ik elke verloren minuut naar deze zender. Mede hierdoor ben ik een beetje verliefd geworden op Rudolph van Veen. Als ik naar Rudolph kijk die kookt, is het alsof mijn tv een raam is, waarachter hij vriendelijk naar me staat te glimlachen. En alle lekkere dingen die hij maakt, maakt hij speciaal voor mij.

rudolph-300x300

In mijn favoriete Rudolphprogramma: Rudolph’s Bakery, behandelt hij kijkersvragen. Een voorbeeld van zo een kijkersvraag:

‘Elk jaar ga ik op vakantie naar Zeeland, en daar eet ik altijd graag Zeeuwse Bolussen. Maar terug in Amsterdam kan ik ze nergens vinden. Hoe kan ik ze zelf maken?’

Dan kijkt Rudolph vrolijk in de camera, en zegt ‘Ach ja! Zeeuwse Bolussen zijn zo heerlijk. Ik heb ze vroeger heel vaak gemaakt. Ze zijn heel makkelijk te bereiden!’ Hierbij is trouwens ‘Zeeuwse Bolussen’ eenvoudig te vervangen door om het even welk gerecht, want Rudolph kan álles! Vervolgens gaat hij aan de slag en laat het er natuurlijk uitzien alsof het inderdaad het makkelijkste van de wereld is. Wat het, weet ik inmiddels, vaak niet is, maar dat geeft niet.

Ik fantaseer dan wat over dat Rudolph ergens in mijn leven is, en altijd wat lekkers meeneemt als hij op visite komt. En dat hij mij dan in mijn kleine keukentje laat zien hoe makkelijk Zeeuwse Bolussen te maken zijn.

RuSt kijkt graag met me mee, maar ik vermoed dat hij doorheeft dat ik wat amoureuze kookgedachtes koester, want hij blijft maar roepen dat Rudolph gay is. Nou, dat is hij dus mooi niet. Tenzij hij het Engelse ‘gay’ bedoelt, want ik ken niemand die zo vrolijk is als mijn favoriete tv-kok, die van mij 4,5 sterren krijgt!plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *