Lichtgevende algen

donderdag 29 mei 2014 07:42 uur

5sterren

wat: lichtgevende algen
waar: Vlieland
wanneer: afgelopen weekend

De afgelopen twee weken woonde ik op Vlieland. Ik had twee weken hard zitten schrijven, in alle rust, maar tegen het laatste weekend begon ik me voorzichtig weer onder de mensen te begeven. Hoewel de manier waarop dat gebeurde vrij magisch was en – zoals ik begreep – typisch voor Vlieland, had ik alsnog niet verwacht dat ik die zaterdag op een bruiloft van mij onbekende mensen gelukzalig bier zou staan drinken.

Nadat het feest was afgelopen bewoog iedereen richting het strand. De zee was rustig. De golven sloegen om, maar zacht, alsof ze het strand wilden laten slapen. In het begin vergat ik te kijken naar wat ik zag: het water gaf licht. De stroken water aan het einde van elke golf ontbrandden in black light.

In de roes van bier rende ik naar de kustlijn. Tijdens het rennen over het natte zand spatte elke voetstap uiteen tot duizenden kleine lichtjes, op de vlucht voor mijn gewicht. Ik trok mijn schoenen uit en rende het water in dat onmiddellijk rond mijn benen ontplofte in helderblauw licht. Ik begon te schreeuwen naar twee vrienden (want zo snel gaat dat op Vlieland).

Ze zagen het ook, eindelijk, en renden links en rechts van mij gillend het water in. Vloekend, schreeuwend, en ik schreeuwde en vloekte terug, nog harder, de tranen liepen over mijn wangen. Met mijn armen wijd keek ik naar de lichtblauwe plekken die om me heen ontstonden en verdwenen en ik probeerde op te stijgen. Ik keek naar een sterrenkaart van de sterrenhemel, als een kopie, en mijn nieuwe vrienden waren vallende sterren en ik had nu minder te wensen dan ooit.

Rennend langs de kustlijn, dan weer het water in, dan weer over het natte zand in een spoor van sterren op de grond, precies op dat moment legde ik mijn nieuwe standaard voor geluk. Zoals ik me toen voelde wil ik me de rest van mijn leven weer voelen. Dat wordt nog een hele zoektocht, maar laten we beginnen met vijf sterren voor de algen.plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *