Klassieke muziek

vrijdag 16 mei 2014 10:22 uur

2sterren

wat: klassieke muziek
waar: in de moderne tijd

Mijn muzikale opvoeding bestond voornamelijk uit muziek die mijn moeder draaide (veel Abba) en mijn moeder speelde (veel accordeonmuziek). Als ik de lievelingsmuziek van mijn vader zou moeten benoemen kom ik niet verder dan Dolly Parton (vroeger) en Argentijnse tangomuziek (nu). Er was dus wel veel muziek in mijn jeugd, maar de meeste klassieke muziek hoorde ik in de tandartsstoel.

Tandartsen draaien klassieke muziek. Ik weet niet precies waarom dat is, vermoedelijk heeft het iets met het rustgevende karakter van de muziek te maken.

Er zijn tandartsen met speciaal samengestelde playlists van klassieke muziek waarvan je niet eens door hebt dat het in de achtergrond meekabbelt. Er zijn ook tandartsen die dat te veel moeite vinden en gewoon Classic FM opzetten, waardoor je ligt te creperen op een combinatie van hysterische opera’s, bombastische André Rieu-hits met veel pauken en ellenlange reclameblokken.

Hoe dan ook, klassieke muziek heeft op mij hierdoor een omgekeerd effect: ik heb zoveel pijn geleden met klassieke muziek in mijn oren, dat ik – als Fip Radio weer eens een klassiek blokje instart – nu automatisch wegzak in een ongefundeerde angst voor naderend onheil en boorgeluid.

En ik kan niet de enige zijn, want het is ook een bekend stijlmiddel in speelfilms en series. Bij bijna elke lugubere scène of moordgerelateerde passage is klassieke muziek te horen. Sadistische slachtpartijen en klassieke muziek gaan hand in hand. Ik weet zeker dat dat komt omdat de tandartsen van filmregisseurs ook klassieke muziek draaien.

Overigens heb ik nu een tandarts gevonden die 3FM op heeft staan en dat is toch ook wel een beetje gek. Sommige songteksten zijn zo expliciet dat je hoopt – terwijl je met je mond wijdopen ligt – dat de tandarts ze niet net als jij verstaan heeft terwijl hij met een slangetje wat speeksel opzuigt. Tenzij het de single van Chef’Special is. Dan gaat het best. From the day that I met you I stopped feeling afraid. In your arms I feel safe. In your arms I feel safe.plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *