IKEA-catalogus

dinsdag 3 september 2013 08:44 uur

4sterren

wat: de IKEA-catalogus
waar: op je Lynäs-deurmat
 


Het is u misschien ontgaan, maar vorige week viel de IKEA-catalogus weer op de mat. De IKEA-catalogus heeft een hogere oplage dan de Bijbel. Niet dat dat iets zegt, en al helemaal niet iets wat ik zou willen zeggen, maar het geeft een goed beeld van de hoeveelheid catalogi die jaarlijks verspreid worden.

Bladeren in de IKEA-catalogus is drugs. Het is ook beter dan daadwerkelijk naar IKEA gaan, want de enige mensen die je in de catalogus tegenkomt zijn schoon, stil en staan nooit in de rij voor de kassa met een moeilijk te besturen kar vol Faktum-kasten en schapenvellen.

De stylisten van IKEA zijn briljant. Terwijl andere woonwinkels alleen maar doen alsof hun meubels bedoeld zijn om te wonen, maakt IKEA van zijn spullen een echte wereld. Inclusief een paar afgetrapte balletschoenen aan een kastdeur en vuil wasgoed dat nog half uit een wasmand hangt. Een IKEA-wasmand natuurlijk, de Knarra of de Jäll. En hoewel dat wasgoed helemaal geen echt wasgoed is – maar een Tullia-theedoek, een schone – maakt dat niets uit. IKEA-kamers, hoe nep ook, slurpen je naar binnen.

In een IKEA-filiaal ben ik eens zo verliefd geworden op een ‘kamer’, dat ik een half uur lang op een Arvika heb zitten doen of ik thuis was.

Als kind lag ik elke avond te bladeren in de catalogus. Het meeste keek ik naar de tienerkamers. Deze kamers waren zo hemels, dat ik de foto’s net zo lang bestudeerde tot ik er in mijn hoofd kon gaan wonen. Dingen waar je in je eigen tienertijd zoveel aandacht aan besteedt raak je nooit meer kwijt, ik zal altijd van IKEA blijven houden.

Helaas heeft de catalogus van 2014 geen epische tienerkamers. En dat is een grote fout die een ster aftrek heeft veroorzaakt. Tieners hebben weliswaar geen eigen budget voor een gezellige inrichting, maar dat is slechts een kwestie van tijd. Bovendien kijk ik nu nog steeds het liefst naar tienerkamers in IKEA-catalogi. Gelukkig heb ik nu zelf kinderen en wat geld, ze krijgen de beste kamers ooit.plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *