Angst voor verandering

maandag 7 april 2014 09:05 uur

2sterren

wat: het uitstellen van verandering
waarom: angst, pure angst

Sinds mijn (stief)moeder me een jaar geleden trakteerde op een bezoek aan haar schoonheidsspecialist, ga ik keurig elke zes weken opnieuw. In de eerste plaats natuurlijk omdat ik blij ben dat ik elke anderhalve maand het gevoel heb dat ik er anderhalve maand jonger uitzie, maar in de tweede plaats – en dat is het kwalijke – omdat ik niet van schoonheidsspecialist durf te wisselen.

Er zijn veel redenen waarom je zou moeten wisselen. Bijvoorbeeld als het te duur is, of als de specialist helemaal niet zo specialistisch is als je gehoopt had, of omdat ze je na afloop altijd allerhande dure spullen proberen aan te smeren die je vervolgens nooit meer opsmeert, of – en dat is echt erg – omdat de persoon die je schouders zo heerlijk zit te masseren steeds in je gezicht ademt en nou ja, ze stinkt.

Dit is bij mij allemaal niet het geval, het is iets heel erg doms en ik schaam me er voor: mijn schoonheidsspecialist bevindt zich op precies 54,2 km rijden van mijn voordeur.

Dit weet ik zeker want ik heb het opgezocht. Aan benzinekosten komt er dus zestien euro bij, per bezoek. Voor zestien euro kun je ook je wenkbrauwen laten epileren bij de luxe salon bij mij in de straat, want ook dat heb opgezocht. De minimaal acht bezoeken per jaar kosten me nu dus €128,- te veel. Voor dat bedrag kan ik bij diezelfde luxe salon op kruipafstand nog een extra Top Care Facial Treatment van 90 minuten ondergaan én dan is er nog geld over voor een Eye Rescue Treatment van een half uur.

Na enige zelfreflectie (waarin ik zag dat mijn bovenlip hoognodig weer geharst moet worden) kwam ik tot de conclusie dat ik een laffe hond ben die gisteren voor de laatste keer naar haar huidige specialist had moeten gaan.

Zo ging het dus niet. Terwijl ik met mijn glimmende gezicht mijn pincode stond in te toetsen vroeg ze me of ik een nieuwe afspraak wilde maken. Ik vertelde dat dat niet meer mocht van mezelf en noemde het bedrag van de benzine. Ze dacht even na en bood toen aan me in het vervolg altijd tien procent korting zou krijgen voor de benzine.

Over zes weken ben ik daar weer. Zonder ruggegraat en met nog steeds een gat in de begroting, maar daar kwam ik thuis pas achter. Van te veel hoofdrekenen krijg je toch maar fronsrimpels in je voorhoofd, daar kan geen top care facial treatment tegenop.

Deze recensie verscheen op 4 april 2014 in de Volkskrant.plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *