Column

Te oud voor het biljart

Afgelopen week luisterde ik in de auto op de radio naar een gesprek over biljarten. Het was een van de ontroerendste dingen die ik de afgelopen tijd hoorde, waarschijnlijk omdat ik zo aan mijn opa moest denken. Voorzitter Jaap Labrujere van biljartvereniging ‘Carambole’ werd geïnterviewd over de toekomst van de biljartsport. Het gaat namelijk helemaal niet goed met de biljartsport. In het buitenland is het nog wel populair, maar in Nederland wordt de sport vrijwel uitsluitend door seniore mannen beoefend en die hebben nu eenmaal niet het eeuwige leven.

‘Toen ik voorzitter werd hadden wij nog 32.000 leden,’ zei Labrujere, ‘maar dat zijn er nu nog maar 28.000.’ Als reden voor dit ledenverlies gaf hij de hoge gemiddelde leeftijd van de mannen: ‘Er sterven op jaarbasis zo’n 700 leden.’

Deze leden worden niet aangevuld want het is volgens Labrujere heel moeilijk om de jeugd te enthousiasmeren. Daarom heeft hij wat vernieuwingen bedacht. Zo hoef je tegenwoordig niet meer lid te zijn van de Koninklijke Nederlandse Biljartbond om deel te nemen aan wedstrijden: iedere biljarter die in Nederland woont mag nu gewoon meedoen bij Carambole. Iedereen aan tafel!
Ook willen ze drempels verlagen met het aanpassen van de kledingvoorschriften.

‘Vroeger moest je nog een donkere broek, overhemd en donkere schoenen aan, maar tegenwoordig willen we wat frivoler te werk gaan,’ aldus de voorzitter.

Frivoler? Mag je dan verkleed als cowboy of keu of iets dergelijks? Nee. Labrujere dacht zelf aan ‘nette vrijetijdskleding’.

In de achtergrond hoorde je de oude mannetjes keuvelen, het geroezemoes van een kroeg, het tikken tegen de ballen en het klinken van de bierglazen. Het klonk zo gezellig. Mijn opa vertelde me laatst over hoe hij vroeger met wat vrienden en een steekkar een grote tweedehands biljarttafel vanaf Vlieland had opgehaald om mee naar Den Helder te nemen. Hij werd nog steeds blij van de herinnering. Misschien moest ik eens met hem gaan biljarten, dacht ik, misschien heb ik er wel aanleg voor.

Maar Labrujere dacht zelf meer aan de jongeren van wie de ambitie momenteel ergens anders ligt: ‘in discotheken en dergelijke’. Toen realiseerde ik me dat ik zelf ook allang geen jongere meer ben. Ik ben ook te oud voor biljart.

foto: Kijklens.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by Maribol IMDB