NCRV mediablog – Star Trek

dinsdag 12 november 2013 14:25 uur

Ongeveer een seconde nadat Netflix zichzelf in Nederland had uitgerold, sloot ik een abonnement af. Hoe langer je Netflix gebruikt, hoe beter het je kan adviseren wat je graag wilt zien, zonder dat je het desbetreffende programma kent. Vooralsnog verpesten mijn kinderen dit algoritme en worden mij programma’s aangeraden als Mascha en de Beer en My Little Pony.

Zelf zit ik stiekem op de Amerikaanse Netflix. Dit doe je door – redelijk eenvoudig en ongetwijfeld illegaal – de plug-in van Media Hint te installeren. Hierdoor doet je browser alsof hij in Amerika opereert en nou ja, daar trapt Netflix dus in.

Het Amerikaanse aanbod van Netflix is vele malen beter dan dat van Nederland, al was het maar omdat films als Volle Maan en Alles is Liefde niet worden aangeraden. Het is ook veel uitgebreider. Kies je bijvoorbeeld de lijst Sci-Fi, dan loopt die door tot ver in de toekomst.

Ik probeerde een scifi-liefhebbende vriend te overtuigen.
‘Je moet die plug-in installeren.’
‘O.’
‘Kijk dan naar deze lijst Sci-Fi!’
‘Ja prima, maar staat er ook Star Trek op?’
Ik tikte de zoekterm in. Het stond er op. Het stond er meer dan op. Alle films, alle series, alle afleveringen. Zelf alle obscure afgeleiden en tekenfilms, alles.
‘Waar moet ik beginnen?’ vroeg ik.
‘The Next Generation. Absoluut.’

Nu ben ik dus Star Trek aan het kijken. Er gaan werelden voor me open. Uit mijn kennissenkring blijken de meest onverwachte mensen Trekkies te zijn die mijn vragen kunnen beantwoorden. Star Trek is – kom ik nu achter – een sekte. Een aantal vrienden heeft zelfs een bingokaart voor me gemaakt om me te entertainen tijdens het kijken.

njgcvvtlo84

‘Ik vind William Riker zo dreamy,’ zei ik.

‘Wacht maar af,’ antwoordde de vriend, ‘later krijgt hij een baard. Hij kan alleen nooit normaal op een stoel gaan zitten.’

Hij liet me een filmpje op YouTube zien.

‘Ik ben zo jaloers op jou,’ verzuchtte hij, ‘jij kunt nog de hele winter Star Trek kijken. Voor het eerst.’

Onzin natuurlijk, ik heb wel wat meer dan een winter nodig, zo zonder warp-technologie.

» deze column verscheen op mediablog.nlplaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *