NCRV mediablog – Mad About the Boy

dinsdag 15 oktober 2013 12:14 uur

Het tot je nemen van nieuwe boeken, films, series en televisieprogramma’s is tegenwoordig een race tegen de klok. Voor televisieprogramma’s geldt in ieder geval dat je ze het beste precies op moment van uitzending kunt kijken, omdat je anders wel ergens iets leest of hoort waardoor je helemaal niet meer hoeft te kijken (‘3-0!!!’, ‘OMG iedereen is dood! #Redwedding’ of ‘Darth Vader is de vader van Luke.’)

Maar nu zijn zelfs boeken niet meer veilig. Afgelopen week kreeg ik een bericht van mijn beste vriend: ‘heel internet staat vol met een enorme spoiler uit het nieuwe boek over Bridget Jones, dan weet je dat.’ Een uiterst attente en doordachte waarschuwing. Daarom wil ik hier ook meteen een waarschuwing plaatsen: deze tekst staat ook vol spoilers.

tumblr_lxwf2yYGxY1qg8rg2o1_500

Ik had helemaal geen zin in een spoiler en wel erg in het derde boek (Mad about the Boy), dus bleef ik toch zeker vijf minuten weg van Facebook. Hierna had de internetmolen me alweer naar mijn timeline gezogen en las ik per ongeluk dat Mark Darcy dood is. In De Wereld Draait Door werd zelfs een goed kwartier besteed aan huilende fans die het ‘onvergeeflijk’ zouden vinden dat de auteur, Helen Fielding, hun favoriete man aller tijden zou hebben omgebracht.

Mark Darcy was ook mijn favoriete man aller tijden. Niet alleen heb ik beide Bridget Jones-films zo vaak gezien dat ik ze achterstevoren kan meesynchroniseren, ook heb ik Pride & Prejudice (de BBC-serie, niet die walgelijke film met Keira Knightley) mínstens zo vaak gezien.

Mark Darcy uit de boeken van Fielding is gebaseerd op Mister Darcy uit het boek van Jane Austen. Beide mannen zijn door dezelfde acteur gespeeld in de verfilmingen, wat een aanpassing van het script vergde. In het originele verhaal is Bridget fan van Colin Firth – vanwege Pride & Prejudice – en mag ze hem op een gegeven moment interviewen. De acteur die in de verfilming al de nieuwe Mister Darcy speelt en nou ja, die scène werd geschrapt.

Colin Firth woont in Italië met zijn Italiaanse gezin. Dat weet ik, omdat ik daar in de buurt gelogeerd heb en dat van mijn gastvrouw hoorde. ‘Hij kan helemaal niet lekker zoenen,’ zei ze.
Dit was overigens een aanname, want ze had helemaal niet met hem gezoend, maar ze dacht het toch echt, van dat niet kunnen zoenen, en daarom vond ze hem niet aantrekkelijk. ‘Hij heeft ook een oude kop gekregen hoor,’ verzekerde ze me.

Nu ja, ik was dus niet meer zo rouwig om het verdwijnen van Mark Darcy. Ik ben inmiddels over de helft van het boek en de 51-jarige Bridget Jones heeft een geinige affaire met een knul van 29, heel prima allemaal. De recensent van de Volkskrant vond het helemaal niet prima en gaf het boek één ster. In die recensie stond ook nog een andere spoiler, namelijk dat het lichaam van Mark Darcy nooit gevonden is? Ik weet op zich niet heel veel van verhaalwetten, maar in Goede Tijden, Slechte Tijden betekende dat altijd dat hij gewoon weer terugkomt, vermoedelijk in boek vier. Dan is Mark Darcy 74 jaar en kan hij lekkerder zoenen dan ooit.

» verscheen eerder op mediablog.ncrv.nlplaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *