NCRV mediablog – Likebook

dinsdag 26 november 2013 14:22 uur

Nu Hyves zijn deuren definitief zal sluiten, besloot ik op de valreep nog even gebruik te maken van hun downloadservice. Nog tot het einde van het jaar kun je een downloadlink opvragen om in een keer al je foto’s, krabbels en tikken te verplaatsen naar je eigen computer. Ik was al jaren niet meer op Hyves geweest en werd verwelkomd met ‘even je profiel afstoffen’. Dat doen ze dan ook nog voor je, sympathiek.

Ik opende de gedownloade mapjes en las de oude berichten. ‘Hoera! Oera! oera era ra a (echo) Ik word moeder! Whoohoo!’ schreef ik op 31 maart 2006. Mijn tweede kind heeft Hyves niet meer gehaald – haar komst vermeldde ik alleen op Facebook – dus ergens tussen 2006 en 2008 moet ik zijn opgehouden met Hyves gebruiken.

Wat ik nu met die mapjes oude troep aan moet weet ik niet. Gelukkig is het met Facebook allemaal beter geregeld. Via likebook.me bestelde ik een Likebook van mijn 2012. Na een week had ik hem in huis: een groot, dik boek met daarin alle foto’s, comments, updates en nog meer foto’s uit dat jaar. Het is briljant!

Omdat er per maand wordt geopend met de meest populaire foto en update van die maand, geeft het een perfect overzicht van je leven. Vaak zijn dit de foto’s die iets met vieringen, geboortes of ander heugelijk nieuws te maken hebben.

Ook alle felicitaties die mensen even snel op je wall posten tijdens je verjaardag worden in het boek vermeld. Hierdoor hebben ze opeens meer waarde gekregen dan een ouderwetse verjaardagskaart, die je een stuk minder lang bewaart dan zo’n Likebook.

Er kleven ook wat nadelen aan. Ten eerste is het niet goedkoop. Mijn 2012 blijkt goed te zijn voor meer dan tweehonderd pagina’s en kostte tachtig euro. Bovendien realiseer ik me dat niet iedereen zo fanatiek op Facebook tekeer gaat als ik en zal dat bij sommige mensen resulteren in een Likebookje van like mijn vestje.

Ik denk dat ik de oude Hyves-foto’s maar even upload naar Facebook, dan weet ik zeker dat ik ze aan het einde van het jaar bewaar in mijn boek van 2013.

» deze column verscheen op mediablog.ncrv.nlplaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *