NCRV mediablog – De twitterende wijkagent

dinsdag 19 november 2013 14:21 uur

Sinds een tijdje volg ik mijn wijkagent op Twitter. Hij heet Gertjan Visser en je kunt hem vinden op @polScheldebuurt. Op zijn account is te lezen dat hij gisteren met wat collega’s heeft gecontroleerd op fietsverlichting en dat hij veel mensen heeft bekeurd. #laatjezien

Gertjan heeft een spannend bestaan, waarin hij bijvoorbeeld op 4 november nog twee autoinbrekers heeft ingerekend op de IJsselstraat en op 13 november vond hij een gestolen scooter op de Geleenstraat.

De wijkagent uit de Geuzenbuurt, Alex van Amstel (@polGeuzenbuurt) had ook een verzetje in zijn deel van Amsterdam. Een buurtbewoner was vergeten zijn WiFi te beveiligen met een wachtwoord. Free WiFi! Alle jongeren uit de buurt stroomden toe en veranderden in hangjongeren die met hun mobieltjes voor de deur een heel nieuw soort overlast veroorzaakten. ‘Blijkbaar ging het gerucht van gratis internet razendsnel door de buurt.’ aldus het nieuwsbericht op Parool.nl. Eh ja, dat is wat gratis WiFi doet, dingen de mogelijkheid geven zich snel te verspreiden. Bood iedereen maar gratis WiFi aan, dan hoefde je nooit en nergens meer zonder internetverbinding te leven en lossen deze moderne hangjongeren zichzelf weer op. Het is ook helemaal geen hangweer meer, trouwens.

Gelukkig was de wijkagent snel ter plaatse. Via Twitter waarschuwde hij buurtbewoners:

Buurtbewoners (met WiFi en Twitter) bemoeiden zich ermee. Meldpunt WSWonen opperde of het misschien een idee was open internet te regelen op een plek waar de jongeren geen overlast zouden veroorzaken. Een prima idee natuurlijk, en goed omgedacht. De wijkagent reageerde dan ook met een vriendelijk ‘Mee eens!’.

Het was een heel beschaafd en gezellig samenzijn, maar gelukkig schreeuwde Paul van Ewijk toen ‘WAT IS ER VERKEERD AAN? ZORG DAN DAT U GRATIS WIFI AANBIED, ZODAT KANSARME JONGEREN OOK DEEL KUNNEN NEMEN AAN HET INTERNET.’ Gelukkig, zo kennen we Twitter weer, waar mensen vaak zo hard schreeuwen dat ze niet eens door hebben dat ze het met elkaar eens zijn. Zelfs met de wijkagent.

Hier een lijst met twitterende wijkagenten.

» deze column verscheen op mediablog.nlplaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *